Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Saudijska Arabija – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Saudijske Arabije za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Maksimalan boravak: 90 dana
Zahtev za izdavanje vize: LINK


Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Saudijsku Arabiju:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.


NIJE POTREBNA VIZA za ulaz u Srbiju – UKOLIKO

Poseduje važeću Šengen vizu ili vizu Velike Britanije ili ostalih država članica Evropske Unije ili vizu SAD-a ili ako je nosilac strane putne isprave a ima regulisan boravak u državama Šengen zone ili državama članicama EU ili SAD.

Odluka je donešena i usvojena na sednici Vlade RS održanoj 30.10.2014. godine, a stupila je na snagu 08.11.2014. godine.

Ovom Odlukom, pomenute kategorije stranih državljana mogu, bez viza, ulaziti, tranzitirati i boraviti u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka bude usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka.

Bitno je napomenuti da ova kategorija lica NE MOŽE podnositi zahteve za odobrenje provremenog boravka po nekom od zakonom propisanih osnova. Razlog je sama odredba Odluke, jer je njom propisano da u našu zemlju mogu boraviti najduže 90 dana u periodu od 6 meseci.


kada putujete u Saudijsku Arabiju:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka. Za vize i informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Saudijske Arabije u BiH, Kalemova 40, 71000 Sarajevo.

Savetuje se izbegavanje odlaska na mesta masovnog okupljanja sunitske islamske zajednice, a posebno šiitske muslimanske manjine poput dzamija, mesta hodočašća i značajnih verskih objekata, kao i oprez prilikom poseta velikim tržnim centrima.

Imajući y vidu da su javne demonstracije y Saudijskoj Arabiji zabranjene, trebalo bi izbegavati javne skupove.

Preporučuje se da državljani Srbije pažljivo razmotre eventualni rizik putovanja u Saudijsku Arabiju, najpre zbog pogoršane bezbednosne situacije, povremenih raketnih napada iz Jemena, kao i mogućeg nastavka terorističkih aktivnosti ISIL.

Preporučuje se oprez prilikom kretanja van gradova i glavnih putnih pravaca, a posebno:

  • u pograničnim regijama sa Jemenom, na jugozapadu zemlje, koje su poprište sporadičnih sukoba,
  • u istočnoj provinciji Katif, naseljenoj većinskim šiitskim stanovništvom, zbog višegodišnjih sukoba demonstranata – šiita i snaga bezbednosti u gradu Avamija i
  • u provinciji Kasim, zbog naročito strogog tumačenja šerijatskog prava.

Građanima Srbije se savetuje da izbegavaju mesta masovnih okupljanja, poput džamija, mesta hodočašća i značajnih verskih objekata, kao i oprez prilikom poseta velikim tržnim centrima. Savetuje se praćenje lokalnih medija i pridržavanje upozorenja od strane vlasti.

Ambasada Republike Srbije u Rijadu prati aktuelnu situaciju.

Srbija-Saudijska Arabija
Srbija-Saudijska Arabija udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *