Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Severna Koreja – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Severnoj Koreji (DNR)

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Državljanima Srbije, nosiocima običnog pasoša, potrebna je viza za Severnu Koreju i potrebno ju je pribaviti pre dolaska.

Vizu na graničnom prelazu pri dolasku ili turističku propusnicu nije moguće dobiti.

U Severnu Koreju može se putovati samo organizovano, kao turista u okviru turističke grupe ili kao deo delegacije pozvane od strane Vlade Severne Koreje. Turistička poseta može da bude organizovana i za jednu osobu, koja će, kao bilo koja turistička grupa, imati svog vodiča/prevodioca. Odvajanje od grupe nije dozvoljeno. Za detaljnije informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Severne Koreje u Bukureštu.

Turistima nije dozvoljen unos kućnih ljubimaca niti bilo kakvog oružja.

Neophodno je striktno poštovanje zabrana fotografisanja, tamo gde su postavljene, ili ukoliko strancu na nekoj lokaciji bude na to skrenuta pažnja.

Na graničnom prelazu tokom procedure prilikom ulaska carina vrši kontrolu mobilnih telefona i kompjutera. Provera traje oko 10 minuta.

TRANSPORT

Međunarodni aerodrom Severne Koreje je u Pjongjangu, oko 20 km udaljen od grada.
U Severnu Koreju se najčešće putuje avionom na liniji Peking – Pjongjang. Nedeljno ima šest letova, po tri drže kineski Air China i korejski Air Koryo.

Dva puta nedeljno, zavisno od broja putnika, postoje letovi između Pjongjanga i severoistočnog kineskog grada Šenjanga (Shenyang). Cena povratne karte korejskom avio kompanijom iznosi oko 210 evra, za decu oko 150 evra.

Jednom nedeljno, četvrtkom, postoji avio let Pjongjang – Vladivostok, a cena povratne karte korejskom kompanijom iznosi 315 evra.

Brodske linije za međunarodni prevoz putnika ne postoje.

Osim avionom, u Severnu Koreju može da se putuje i vozom iz Pekinga na liniji Peking-Dandong – Pjongjang, četiri puta nedeljno. Voz iz Pjongjanga subotom nastavlja za Moskvu trans-sibirkom železnicom gde stiže nedelju dana kasnije.

BEZBEDNOST

U slučaju pogoršanja bezbednosne situacije, treba kontaktirati Ambasadu Srbije u Pekingu.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

S obzirom da stranci u Severnu Koreju putuju organizovano, za kompletan boravak, koji uključuje organizaciju smeštaja, prevoz, ishranu, eventualno lekara ako zatreba, zaduženi su vodiči. Bolnica za strance u Pjongjangu je Friendship Hospital u kvartu Munsudong, a cena pregleda se kreće od 50 do 100 USD. Pored navedene bolnice mogu se koristiti usluge doktora međunarodne organizacije Crveni krst, Ujedinjenih nacija, kao i zdravstvene usluge u okviru Ambasade Ruske Federacije u Pjongjangu.

NOVAC

Nacionalna valuta je von (won) – KPW. Kurs razmene korejske nacionalne valute (KPW): 1 EUR = 1113,6 KPW, 1 USD = 899,9 KPW (1 dinar vredi 9.43 KPW) (otprilike – proverite pre putovanja).

Sva plaćanja u Severnu Koreju za strance su u gotovini u stranoj valuti. Jednako su zastupljeni USD, evro i juan, pa nije potrebno razmenjivati novac u nacionalnoj valuti, osim u retkim slučajevima.

Putničke čekove i kreditne kartice nije moguće koristiti.

Novac koji se unosi, potrebno je prijaviti. U boljim restoranima cena obroka je oko 15 USD samo za glavno jelo. U proseku za dve osobe ručak iznosi oko 60 USD. Vrlo često hrana je ljuta. Stranci mogu da borave u ograničenom broju hotela i u njima se cene kreću između 130-180 USD. Vožnja taksijem po Pjongjangu iznosi 3-5 USD. Taksisti ne govore strane jezike. Međutim, kako se turisti ne mogu kretati bez pratnje, pratnja može pomoći u komunikaciji sa lokalnim stanovništvom. Usluge interneta se mogu dobiti preko internet kompanije Koreanlink, i u Pjongjangu su dostupne društvene mreže Viber, WhatsApp, Skype.

OSTALO

Turistička poseta se organizuje preko agencija (ima ih više):

Korea International Travel Company (Pyongyang, DPR Korea)
E-mail: kitc_1@silibank.com
Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli Tel: +850/2/18111, lok.8283
Kontak: Mr. Sonu Un Chol

Ili poslovnica u Pekingu:

Korea International Travel Company, Beijing (Beijing, China)
E-mail: kitcbri@gmail.com Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
Tel: +86 1381143693 (mobilni telefon)
Kontakt: Mr. Ham Jin

U Severnoj Koreji su zastupljena sva četiri godišnja doba. Temperature su nešto niže nego prosečne temperature u Srbiji. Vazduh je čist i bez zagađenja. Leta su topla sa dosta padavina, a zime hladne i suve.

Srbija-Severna Koreja
Srbija-Severna Koreja udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *