Put iz Beograda ka Staroj planini vodi vas jednim delom i Sićevačkom klisurom.

Sićevačka klisura je deo rečne doline Nišave nastala intenzivnim usecanjem njenog vodenog toka u stensku masu, između severnih ogranaka Suve planine, i južnih ogranaka Svrljiških planina. Nalazi se 14 km istočno od Niša, između sela Prosek (nizvodno) i naselja Dolac (uzvodno). Duga je oko 17 km i spaja Nišku kotlinu sa Belopalanačkom kotlinom.

Kroz Sićevačku klisuru, paralelno sa Nišavom, izgrađeni su železnička pruga (1886/1887) i nišavski međunarodni magistralni put (1964).

Zbog svojih geomorfoloških odlika kao i jedinstvene flore i faune, Sićevačka klisura je proglašena za Park prirode i zaštićeno područje sa značajnim ekološkim i kulturnim dobrima.

Moram napomenuti da je osećaj u vožnji Sićevačkom klisurom odličan. Priroda je prelepa, zelenilo (u zavisnosti koje je gidišnje doba). Naravno, za onoga koji nije vozio klisurom, na prvom mestu neka mu bude bezbednost.

Obavezno poštujte uputstva i upozorenja sa saobraćajnih znakova. Vozi se u oba smera, kolovoz nije uzan, ali ne zaboravite da ovim pravcem ide sav saobraćaj ka Bugarskoj i dalje ka Turskoj.

Kamiona ima na pretek i u krivinama voze bliže sredini kolovoza. Ovo doduše ne važi samo za vozače kamiona.

Uradio sam snimak vožnje sićevačkom klisurom pa pogledajte. Možda ću vam preneti delić lepote ove klisure.

Marketing

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime