Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Slovačka – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Slovačkoj

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Uslov za ulazak državljana Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU.

Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice. Rok važenja pasoša za regulisanje boravka mora biti 3 meseca nakon isteka traženog boravka.

Za ulazak u Slovačku državljanima Srbije, nosiocima važećih pasoša, nije potrebna viza za boravak u trajanju do 90 dana u periodu od 180 dana.

Granična policija je ovlašćena da zatraži dokaz o posedovanju dovoljno novčanih sredstava za boravak u Slovačkoj (50 evra na dan).

Ukoliko je u pitanju boravak u privatnom smeštaju, isti se mora prijaviti lokalnoj policiji za strance u roku od 3 dana od dana ulaska u zemlju. Boravak u hotelu podrazumeva automatsku registraciju.

Slovački nadležni organi striktno primenjuju propise koji se odnose na boravak stranaca, tako da ne postoji spremnost da se toleriše boravak duži od 90 dana.

TRANSPORT

1) Prevoz avionom – Najvažniji aerodromi u Slovačkoj Republici su u Bratislavi i Košicama. Ukoliko se koristi aerodrom u Beču, prevoz do Bratislave je omogućen autobusima koji polaze na svakih sat vremena. Karta se kupuje kod vozača. Nema letova iz Srbije za Slovačku.

2) Dolazak automobilom – Putevi u Slovačkoj su bezbedni i dobro se održavaju. Autoputevi sa 4 trake postoje u Bratislavi i njenom bližem okruženju. Većina puteva je sa dve trake, tako da agresivni vozači prekoračujući dozvoljenu brzinu predstavljaju ozbiljnu opasnost. Zbog slabog osvetljenja, uskih i vujugavih puteva ne savetuje se noćna vožnja.

U periodu novembar-mart za Slovačku su karakteristične obilne snežne padavine. Na seoskim putevima uklanjanje snega i rad komunalnih službi nije adekvatan. Korišćenje puteva u severnom delu zemlje (planinski deo) može biti opasno. U toku zimskog perioda obavezno je korišćenje zimskih guma, kao i lanaca u planinskom području.

Maksimalna brzina na autoputevima je 130 kilometra na čas, dok je na lokalnim putevima brzina ograničena na 90 kilometara na sat. U urbanim centrima maksimalna brzina je 50 kilometara na sat.

Upotreba mobilnih telefona u toku vožnje je zabranjena.

U skladu sa slovačkim propisima, vožnja pod uticajem alkohola predstavlja krivično delo. Ne postoji nivo tolerancije za prisustvo alkohola u krvi.

U slučaju uzrokovanja saobraćajne nesreće prilikom koje je došlo do povrede/smrti lica, pokreće se krivični postupak. Za manje saobraćajne prekršaje kazne nisu visoke, ali se dodatno računaju i manipulativni troškovi.

Državljanima Srbije se preporučuje da uvek zatraže priznanicu o plaćenoj kazni, kao i ime i službeni broj oficira saobraćajne policije koji je izrekao kaznu.

Posedovanje vinjeta za putarinu, koje se kupuju na označenim mestima je obavezno.

Prilikom turističkog boravka u Slovačkoj sugerišemo korišćenje međunarodne vozačke dozvole.

3) Korišćenje taksija – Taksi kompanije pružaju bezbedne i ekonomične usluge. Treba izbegavati taksi vozila na kojima nije istaknuta firma kompanije jer je poznato da u turističkim područjima naplaćuju preterano visoke cene. Cena vožnje je niža ukoliko taksi dolazi po pozivu.

4) Autobusi, trolejbusi, tramvaji – Javni prevoz je dobro organizovan i često se koristi. Najveći broj pritužbi stranih turista se tiče krađa u vozilima javnog prevoza, kao ponašanja kontrolora. Kazna za neposedovanje karte u javnom prevozu iznosi 40 evra.

BEZBEDNOST

Slovačka je stabilna i bezbedna zemlja.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Krizni štab grada Mihalovce, koji se nalazi u istočnom delu Republike Slovačke je zbog povećanog broja pacijenata sa malim boginjama uveo vanrednu situaciju u celom okrugu Mihalovce. Epidemija malih boginja je naglo počela da se širi od maja 2018. godine, od kada je 162 ljudi primljeno u bolnicu, a u poslednjih sedam dana je čak 50 pacijenata hospitalizovano.

Predstavnici kriznog štaba u Mihalovcima su doneli odluku o zabrani poseta u bolnicama, ukidanju svih masovnih dešavanja u gradu, kao i o obaveznom vakcinisanju stanovništva. Predstavpici Slovačkog epidemiološkog i vakcinološkog društva preporučuju građanima da, bez preke potrebe, ne putuju u okrug Mihalovce, a ukoliko su već tamo, da izbegavaju mesta masovnih okupljanja, kao i zdravstvene ustanove. Takođe pozivaju građane da se u što kraćem roku vakcinišu protiv malih boginja.

Nemamo saznanja o postojanju HIV/AIDS restrikcija za ulazak i kratkotrajni boravak u Slovačkoj. Lekarsko uverenje koje uključuje i rezultate testa na HIV/AIDS je dokument koji treba prezentirati u postupku podnošenja zahteva za regulisanje privremenog boravka u Slovačkoj.

Telefonski broj za hitne slučajeve je 112.

NOVAC

Zvanična valuta u Slovačkoj je evro. Odnos prema ostalim valutama najbolje je proveriti pre samog putovanja na sajtu Narodne Banke Slovačke. Moguće je koristiti platne kartice.

Turistička ponuda Slovačke koja uključuje i obaveštenje o cenama smeštaja i ishrane dostupna je na ovom web sajtu.

OSTALO

Fotografisanje objekata koji su od značaja za bezbednost zemlje nije dozvoljeno.

Sankcija uključuje: oduzimanje filma, naplatu novčane kazne, a u pojedinim slučajevima i proterivanje iz zemlje sa izricanjem bezbednosne mere zabrane ulaska u Slovačku Republiku.

Kupovina švercovane robe ili piratskih proizvoda, bez obzira na njihovu dostupnost na lokalnom tržištu, je zabranjena.

Svi stranci stariji od 15 godina koji kraće borave u Slovačkoj su po zakonu obavezni da sa sobom nose pasoš. Kopija važeće putne isprave nije dovoljna, iako Ambasada preporučuje da se napravi kopija iste i ostavi na bezbedno mesto. Na osnovu putne isprave se jedino proverava/utvrđuje identitet i ona služi kao isključivi dokaz legalnog boravka na teritoriji Slovačke.

Srbija-Slovačka
Srbija-Slovačka udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *