Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Španija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Španiji

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Nosiocima pasoša Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava.

Uslov za ulazak državljana Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Prilikom ulaska u Španiju, pogranični organi mogu da pitaju za svrhu putovanja (navesti gde se ide, ako je u pitanju privatna poseta pozivno pismo osobe kod koje se ide ili rezervacija hotela u kojem se odseda, povratna avionska karta, i drugo), kao i dokaz o posedovanju minimalne sume novca za putovanje koja iznosi 585 evra, ili za duža putovanja 65 evra dnevno. Na sajtu španske Ambasade u Beogradu preporučuje se da se navedena minimalna suma nosi u gotovini, a ostalo se može dokazati posedovanjem kreditne kartice uz izveštaj o stanju na računu u banci.

Preporučujemo da prilikom dolaska kod sebe imate original pozivno pisma ili rezervaciju hotela. Neophodno je putno zdravstveno osiguranje. Unošenje sume od preko 10.000 evra mora biti prijavljeno. Nije potreban nikakav dokaz o vakcinaciji za putovanje u Španiju.

Starijima od 18 godina dozvoljeno je da nose 200 cigara ili 100 sigarilosa ili 50 tompusa ili 250 gr duvana koji se uvija. Što se tiče alkohola, može se uneti samo jedan litar (više od 22% alkohola) ili dva litara (manje od 22% alkohola).

Ukoliko vodite sa sobom kućnog ljubimca neophodan je pasoš ili potvrda veterinara, u zavisnosti od toga koja je životinja u pitanju. Vlasnici moraju da potvrde (u pisanoj formi, uključujući i verziju na španskom jeziku) da poseduju životinju najmanje tri meseca ili od dana njenog rođenja ukoliko ima manje od tri meseca. Neohodna je i potvrda da je životinja vakcinisana protiv besnila i da ima čip ili pečat.

TRANSPORT

Skoro svaki grad u Španiji ima aerodrom, a najvažniji su: Madrid-Barahas, Barselona, Valensija, Las Palmas de Gran Kanarija, Palma de Maljorka… Železnica je jedna od najmodernijih u Evropi, vozovi su brzi i udobni (Madrid-Barselona 670 km za 2 sata i 30 minuta), ali je putovanje vozom mnogo skuplje od putovanja avionom.

Za putovanje kolima preporučuje se međunarodna vozačka dozvola, mada tolerišu i vožnju nacionalnom vozačkom dozvolom.

Na auto putu je dozvoljeno kretanje brzinom od 110 km/h, glavnim putevima 100 km/h i 50 km/h u naseljenim mestima. Obavezno je vezivanje svih putnika u kolima (i onih koji sede na zadnjim sedištima).

BEZBEDNOST

Prilikom putovanja i samog kretanja po većim gradovima Španije, a posebno u regionu Katalonije, s obzirom na mogućnost održavanja javnih manifestacija i blokada ulica tim povodom, trebalo bi izbegavati mesta masovnog okupljanja.

Zbog terorističkih napada koji su se dogodili u Barseloni i Kambrilu, 17. i 18. avgusta 2017. godine, građanima Srbije koji borave ili nameravaju da putuju u Španiju, savetuje se oprez, posebno na aerodromima, železničkim i metro stanicama, kao i da prate informacije o bezbednosnoj situaciji u španskim sredstvima javnog informisanja i pridržavaju se uputstava lokalnih organa i turoperatora.

Preporučuje se oprez na javnim mestima, izbegavanje mesta velikih okupljanja, kao što su centralni gradski trgovi, turističke atrakcije, tržni centri, u blizini vladinih ustanova, vojnih objekata, policijskih stanica i u sredstvima javnog prevoza. Nivo sigurnosne procene je na četvrtom stepenu upozorenja (od pet stepeni opasnosti), a Vlada Kraljevine Španije je odlučila da postojeći nivo zadrži, ali da pojača bezbednosne mere.

Treba izbegavati šetnje praznim ulicama u siromašnijim delovima, uvek voditi računa o svojim ličnim stvarima, držati ih uz sebe. Ne ostavljati mobilne telefone ili novčanike na stolove u kafiću zbog mogućih krađa. Broj policije za hitne slučajeve je 091 i 112. U slučaju krađe ili nestanka ličnih dokumenata potrebno je obratiti se policiji na broj telefona 112 i u najbližoj policijskoj stanici napraviti prijavu (denuncia).

Za izdavanje putnog lista za povratak u Srbiju naši građani mogu se obratiti Ambasadi Srbije u Madridu.

Ambasada Srbije u Madridu prati aktuelnu situaciju, a relevantna obaveštenja i saveti se mogu dobiti na brojeve telefona, email adrese na postavljenim linkovima ka Ambasadi.

Španija deli sa ostatkom evropskih zemalja rizik od mogućeg terorističkog napada.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nije potrebno nikakvo posebno vakcinisanje za putovanje u Španiju. Ukoliko nemate zdrastveno osiguranje, primiće vas u bolnicu u hitnim slučajevima, ali ćete morati da platite za sve usluge. Zato se najbolje raspitati kod svog zdrastvenog osiguranja ili u španskoj Ambasadi koje osiguranje pokriva ovu zemlju. Lekovi se kupuju u apotekama (sve su obeležene zelenim krstom). Dozvoljeno je piti vodu iz česme. Bolnice se nalaze uglavnom uvek najviše na 15 minuta od naseljenog mesta. Spisak bolnica moguće je naći na internet stranici Ministarstva zdravlja Španije.

NOVAC

Lokalna valuta je evro. Moguće je koristiti platne kartice naših banaka – viza, master. Prilikom kupovine platnom karticom obavezno je pokazati pasoš.

Gotovo svi veći gradovi imaju metro, karta za metro važi i za autobus, cena jedne karte za jednu vožnju je 1,5 do 2 evra za zonu A (širi centar) ili za 10 vožnji 12,2 evra.

Cena proizvoda i usluga zavisi od mesta koje se posećuje, kao i od sezone, a otprilike iznose: pivo od 2 do 6 evra, karte za bioskop od 4 do 6 evra, za pozorište od 12 do 30 evra, za operu ili koncert od 50 do 100 evra, dnevni meni u restoranima 10 evra, dok je regularni meni od 18 evra po osobi u najjeftinijim restoranima do 90 evra po osobi u najskupljim.

Cene smeštaja u hotelima: 5 zvezdica od 200 do 300 evra, 4 zvezdice od 100 do 200 evra, 3 zvezdice od 70 do 100 evra, 2 zvezdice i manje do 60 evra.

OSTALO

Španija je moderna evropska zemlja, u kojoj živi oko 4 miliona stranaca, zato je način oblačenja raznovrstan.

U hitnim slučajevima pozvati broj 112 koji je besplatan sa svih operetera u Španiji, a informacije se mogu dobiti na španskom, engleskom, francuskom i nemačkom jeziku.

Ostavljanje bakšiša nije obavezno, mada je uobičajeno u restoranima i barovima.

Postoji mogućnost povratka poreza na kupljenu robu (tax free), o čemu se detaljnije informišite u svakoj prodavnici posebno.

Na Kanarskim ostrvima uvek je sat manje nego na poluostrvu i Balearima.

Ručak u restoranima se služi od 13h do 15.30h, a večera od 21h do 23h, dok se u međuvremenu može jesti u brojnim barovima (tapas bar).

Radnje su otvorene od 9.30 do 13.30 i od 16.30 do 20h. Veliki tržni centri, kao i radnje u centru otvorene su ceo dan od 10h do 22h.

Za međunarodne pozive iz Španije okrenuti 00 + pozivni za državu (Srbija 381) + pozivni za grad bez nule na početku (Beograd 11) i broj.

Za slanje razglednice potrebno je kupiti markicu na kiosku (quiosco tobacco) ili u pošti (correos) i ubaciti u žuto sanduče koji su postavljeni svuda po gradu.

Srbija-Španija
Srbija-Španija udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *