Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Srbija će ponovo predložiti razgovore o dvojnom državljanstvu

Posle najava Vlade Crne Gore

O dvojnom državljanstvu Srbije i Crne Gore

Dačić: Srbija će ponovo predložiti razgovore o dvojnom državljanstvu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je danas da će Srbija ponovo predložiti razgovore s Crnom Gorom o sporazumu o dvojnom državljanstvu, da bi što pre bio postignut dogovor u interesu građana dve države. Dačić je izjavio Tanjugu da je u ovom trenutku sa Crnom Gorom jedino sporno to što ta država od Srbije zahteva da ne daje državljanstvo državljanima Crne Gore bez otpusta iz crnogorskog državljanstva.

“Srbija to ne može da prihvati zato što naš Zakon o državljanstvu daje potpuno drugačiji pristup svemu tome”, rekao je on, dodajući da naša zemlja ne može sporazumom o dvojnom državljanstvu između Srbije i Crne Gore uskratiti prava koja građani imaju na osnovu zakona.
Dačić je kazao da između dve države postoji ogromna razlika u konceptu dvojnog državljanstva.

“Srbija ima slobodan pristup, to znači da daje svojim državljanima mogućnost dvojnog državljanstva, bez otpisa iz državljanstva Srbije. I, takođe, državljanima drugih država dozvoljava upis u državljanstvo Srbije bez otpusta iz državljanstva njihovih matičnih država. S druge strane, Crna Gora ima restriktivni stav. Ovo očigledno nije samo pitanje razgovora između dva ministarstva unutrašnjih poslova, već pre svega, političko pitanje. Smatramo da je taj zahtev Crne Gore nepotreban i da u daljim pregovorima treba doći do kompromisnog rešenja”, objasnio je ministar.

Pomoćnik ministra policije Crne Gore Svetozar Đurović najavio je da će Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova i državne uprave sutra, ili u utorak, Srbiji poručiti da je 31. januar poslednji dan do kada su spremni da čekaju odgovor na predlog sporazuma o dvojnom državljanstvu.

“Ukoliko bismo primenili crnogorski koncept koji oni predviđaju, mi bismo danas morali da oduzmemo državljanstvo i Mileni Dravić, Draganu Nikoliću, Draganu Džajiću i drugima koji su dobili crnogorsko državljanstvo”, rekao je Dačić.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *