Srbija i Crna Gora priznaće dvojno državljanstvo

0
587

IPAK DVA PASOŠA

Srbija i Crna Gora priznaće dvojno državljanstvo svim svojim državljanima koji do sklapanja međudržavnog ugovora budu stekli i državljanstvo druge članice bivše državne zajednice.

To je načelni dogovor predstavnike dve države u pregovorima o dvojnom državljanstvu, koji bi trebalo da budu završeni do kraja meseca potpisivanjem međudržavnog sporazuma, kazao je agenciji Beta pomoćnik crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Svetozar Đurović.

Đurović je objasnio da se onim osobama koje do dana potpisivanja sporazuma budu stekle pasoše obe države, državljanstvo druge države neće oduzimati i ocenio da je to “ustupak” u odnosu na dosadašnji stav crnogorske strane po kome dvojno državljanstvo mogu imati samo ona lica koja su ga stekla do 3. juna 2006. godine, kada je proglašena crnogorska nezavisnost.

“U buduće, posle potpisivanja bilateralnog sporazuma, nećemo tolerisati dvojno državljanstvo, već će se primjenjivati nacionalni zakon”, dodao je Đurović.

Crnogosrki zakon o državljanstvu restriktivan je po pitanju sticanja dvojnog državljanstva koje je izuzetak, a ne pravilo, jer je odricanje od državljanstva matične države, jedan od uslova za sticanje pasoša Crne Gore.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova je kazao da su se dve strane dogovorile da razmene podatke o osobama koje će biti dvojni državljani i dodao da će spisak tih lica biti objavljen uz aneks međudržavnog sporazuma sa Srbijom.
Time, je po njegovim rečima Srbija napravila ustupak, jer ta država, prema svojim zakonima, nema obavezu da druge države obaveštava o njihovim državljanima koji su stekli srpsko državljanstvo.

Prema platformi crnogorske vlade pravo na dvojno državljanstvo u Crnoj Gori mogu imati i stranci koji su više od pet godina u braku sa crnogorskim državljaninom, kao i deca iz mešovitog braka, čiji je jedan roditelj državljanin Crne Gore.
Đurović je takođe naveo da će dvojni državljani svoja prava moći ostvariti u državi prebivališta.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime