Srbija otvara jedan Konzulat u Crnoj Gori

0
119

Nastavljaju se pregovori za otvaranje još dva konzulata

Crna Gora je dala saglasnost Srbiji da, za sada, otvori jedan konzulat u ovoj zemlji dok i dalje traju pregovori za otvaranje još dva konzulata. Crnogorski predsednik Filip Vujanović je Radiju Crne Gore rekao da Srbija nije dobila saglasnost za otvaranje tri konzulata.

„Krenula je procedura između ministarstava i konzularnih odeljenja da se, shodno Bečkoj konvenciji, zaključi sporazum koji će biti u funkciji odnosa dve prijateljske zemlje, a ne stvaranja distance između njih”, objasnio je Vujanović. Srbija je početkom maja uputila zvaničan zahtev Podgorici za otvaranje konzulata u Herceg Novom, Nikšiću i Bijelom Polju.

O tome su razgovarali i ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac i pomoćnik ministra inostranih poslova Crne Gore za konzularne poslove i dijasporu Dragan Đurović koji je Lutovcu saopštio da je zvanična Podgorica iznenađena „zbog načina i postupka najavljivanja odluke Srbije o otvaranju konzularnih predstavništava u Crnoj Gori u medijima, što je mimo uobičajene diplomatske prakse i odredaba Bečke konvencije o diplomatskim odnosima”.

Objašnjavajući zašto je Srbiji stalo da se otvore konzulati u Crnoj Gori, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je rekao da Beograd ima nameru da vodi aktivnu i angažovanu politiku prema susedima u duhu najboljih dobrosusedskih odnosa.

A, kako je rekao, u Crnoj Gori Srbija ima značajne interese, pre svega ekonomske, ali mora da vodi računa i o zaštiti prava sunarodnika koji žive u toj državi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime