Srpski turizam među najgorim u Evropi

0
127

Istraživanje koje je sproveo Svetski ekonomski forum o konkurentnosti svetskih i evropskih zemalja kada su u pitanju turizam i putovanja (T&T), svrstao je Srbiju na začelje liste zemalja Evrope, tačnije na 38. poziciju od 42 zemlje…

Od evropskih zemalja od Srbije su slabije pozicionirane samo Ukrajina (39), Jermenija (40), Bosna i Hercegovina (41) i Moldavija (42). Zbir svih uslova koji su razmatrani pokazao je da je Švajcarska najkonkurentnija, a posle nje Nemačka i Francuska. Ocenjivani su održivost životne sredine, propisi, bezbednost, zdravlje i higijena, infrastruktura avionskog i drumskog saobraćaja, kulturni i prirodni resursi, obrazovanje i obučenost kadrova, sposobnost radne snage, afiniteti za turizam i putovanja i drugi kriterijumi, a za pojedine, izvor nije bio samo Svetski ekonomski forum.

Kada je u pitanju Srbija, rezultat pokazuje da naša država nije baš zainteresovana da ulaže u turizam jer je Srbija po tom kriterijumu tek na 103. mestu, stanje puteva nam se takođe nalazi u začelju tabele, a među loše ocenjenim stavkama su kvalitet lučke infrastrukture, obučenost kadrova, obim i efekti oporezivanja u T&T industriji, cene u hotelima, kvalitet prirodne sredine, sprovođenje kriterijuma zaštite životne sredine i drugi. Istraživanje je pokazalo da je Srbija među prvih 50 zemalja po konkurentnosti kada je u pitanju vreme potrebno za pokretanje biznisa, zdravlje i higijena, paritet kupovne moći, cene aerodromskih taksa, stadioni, prisustvo velikih rentakar kompanija… Ono što naročito nije dobro jeste što je naša zemlja 22. na listi kada su u pitanju saobraćajne nesreće.

– Na sajmovima turizma promovišemo Srbiju. Prošle godine smo doveli 200 novinara iz inostranstva i turoperatera. U januaru ove godine smo imali za 18 odsto više turista nego u tom periodu prošle godine. Recimo, treba otvoriti i aerodrom u Nišu, ali treba govoriti i o nedovoljnoj brizi za zaštitu životne sredine, o lošim putevima, infrastrukturi, signalizaciji – kaže za “24 sata” Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Pozicija Srbije u odnosu na kriterijume

* Pozicija u odnosu na 139 zemalja sveta:

– zdravlje i higijena 41
– turistička infrastruktura 49
– kulturni resursi 59
– infrastruktura internet i telefonskih veza 62
– bezbednost 66
– afiniteti za putovanja i turizam 66
– zakoni i propisi 68
– ljudski resursi 76
– obrazovanje i obuka 82
– infrastruktura avio-saobraćaja 111
– infrastruktura drumskog saobraćaja 115
– konkurentnost cena u T&T 118
– prirodni resursi 123
– održivost životne sredine 124

Izvor: 24 sata
Foto: Simon/KZZ Group

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime