Šta jesti u teškim danima

Jela ne samo da brane telo i ublažavaju glad, nego su i izvor radosti. Osim toga ako znate kada šta treba da jedete, dobro odabrana hrana doprinosi i tome da se bolje osećate, uspešnije obavljate svoje poslove i mirnije spavate.

Prema najnovijim istraživanjima: prevelika fizička i mentalnaopterećenja, koja se ispoljavaju u stresnom stanju, sprečavaju rad imunološkog sistema i iscrpljuju “skladište” vitamina C u organizmu.

Protiv stresa

U onim dužim periodima, kada zbog vremenskih ograničenja morate da radite napornije ili se u privatnom životu borite sa problemima koji izazivaju duševne potrese – lakše obolevate. Kao prevenciju, u takvim situacijama treba konzumirati jela koja sadrže puno ugljenih hidrata i vitamina C, nadalje hleb, namirnice pripremljene od itegralnih žitarica, krompir i testenine.

Za nadoknađivanje  vitamina C treba koristiti limun, narandžu, grejpfrut ili jabuku, koji se mogu nabaviti i u zimskom periodu.

I do sada se znalo da se ugljeni hidrati brzo absorbuju u organizmu i da je gladan čovek uvek nervozniji od onog koji je sit,  ali naučno objašnjenje za to pojavilo se tek nedavno. Prema novim saznanjima ugljeni hidrati momentalno mobilišu izdvajanje serotonina (materija koja prenosi nervozu u organizmu koji ima umirujuće dejstvo i ublažava napetost. Zato stručnjaci preporučuju da za otklanjanje kratkotrajnih stresnih stanja (recimo neprijatan razgovor sa šefom) može biti dovoljno da pojedemo parče čokolade. Ali budite oprezni! Prevelika količina slatkiša može da vam naškodi i dovede do gojaznosti.

U kritičnim danima

Lekari su se odskora počeli podrobnije baviti simptomima koji prate ciklus menstruacije. Dokazalo se, naime, da ovaj – u suštini normalni biološki događaj, većinu žena manje-više iscrpljuje, pa su mnoge od njih primorane da se obrate lekaru sa tipičnimpremenstrualnim tegobama, kao što su: nevoza, nemir i depresija.

Statistički podaci potvrđuju, da su osobe koje pate od takozvanog premenstrualnog sindroma naklonjenije agresivnom ponašanju, ne samo prema drugima, nego i prema sebi, na primer: najviše žena izvršava samoubistvo u tim “kritičnim” danima.

Neki stručnjaci predlažu da žene u danima pre menstruacije konzumiraju jela koja su bogata kalcijumom: jogurt, kelj, kupus, te da piju posno mleko (sa malim procentom masti). Za ovo nema naučnog objašnjenja, ali prema jednom velikom američkom istraživanju: one žene koje su trošile dnevno 1300 mg kalcijuma, manje su patile od neugodnosti koje se javljajuu premenstrualnom periodu.

U “kritičnim” danima, mnogim ženama smeta proždrljivost, tačnije to što osećaju da imaju dovoljno razloga da pojedu veliku količinu čokolade. Tu neodoljivu želju objašnjavaju time da žele da nadoknade magnezijum, koji se izgubi u toku menstruacije.

Ali, čudno je što istu potrebu ne osećaju prema spanaću, mada sadrži tri puta veću količinu magnezijuma nego čokolada. Razlog te proždrljivosti leži, najverovatnije, u promeni nivoa hormona, ali to ne sme da bude razlog da se jede više i masnijih namirnica, a želja za čokoladom se može ublažiti jednom jedinom štanglom.

Mnogo je korisnije da se u danima menstruacije odaberu jela koja su bogata ugljenim hidratima, pripremljena od krompira, testenine zobenih pahuljica ili pirinča, jer ona smanjuju nervnu napetost.

Za nadoknadu izgubljenog gvožđa preporučuju se tzv. crvena mesa, pre svega govedina, jaja, pahuljice raznih žitarica, suvo grožđe i tamnozeleno lisnato povrće. U ovom periodu, naročito je važno piti odgovarajuću količinu tečnosti (ali ne alkoholna pića).

Pre spavanja…

Pre odlaska u krevet ne treba jesti teška jela, jer varenje ometa naš noćni mir i ne treba piti napitke koji sadrže kofein: kafu i čaj, jer oni za nekoliko sati skraćuju vreme spavanja. Tačno je da se od alkohola može lakše zaspati, ali se manje može naspavati, jer piće poremećuje normalne faze spavanja.

Ako ste rešili da ćete ipak jesti, onda će jedna kašika meda, malo kokica sa karamelom ili slatko pecivo brzo utoliti vašu glad, a pored toga, ugljeni hidrati iz ovih namirnica će pospešiti “proizvodnju” serotonina u organizmu, a time pospešuje i noćni odmor.
Kao opšti savet može se reći, da organizam zna šta mu je potrebno, pa samo treba obratiti pažnju na to! Ako pre spavanja poželite čašu toplog mleka, onda ga i popijte.

Preko celog dana

Ovaj savet se odnosi na ceo dan:  obratite pažnju na vaš organizam, ali budite umereni. Proždrljivost može da vam pokvari stomak ili da vam se osveti nepotrebno nakupljenim kilgramima. Stručnjaci koji se bave naukom o ishrani, preporučuju mešovitu hranu, jer se u tom slučaju ne može desiti da ugojeni ljudi, koji u isto vreme pate i od nedostatka vitamina, moraju da zatraže lekarsku pomoć.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

More like this

Orašasti plodovi debljaju, crveno meso, krompir i mleko treba...

Puno je namirnica za koje se tvrdi da nisu dobre za vas, a još je više onih...

Ortoreksija: Kad zdrava hrana postaje opasna za nas

Zdrav život i uravnotežena ishrana su imperativi savremenog doba - međutim, čak i s pažljivim biranjem onoga...

Koja hrana greje, a koja hladi – šta jesti...

Sa porastom temperture tražimo hranu koja će nam olakšati vrućinu i sparinu i nadoknadi sve što smo...