Wednesday, November 29, 2023
VežbeŠta žene treba da znaju o treningu u teretani?

Šta žene treba da znaju o treningu u teretani?

Postoji nekoliko zaključaka koje žene donose čim kroče u teretanu. Često se zato ne trude dovoljno ili ne na pravi način, pa je zato korisno da znaju nekoliko sledećih činjenica.

Treniranje sa tegovima vas neće nabildovati

Žene često zbog bojazni od velikih, nezgrapnih mišića izbegavaju sve ili većinu vežbi sa tegovima. Naime, hormonalna slika žena je vrlo nepovoljna kada je u pitanju veliki mišićni rast, zato i ne treba da se bojite tegova svih težina i slobodno možete da bazirate svoj trening na njima.

Takav tip treninga podstaćiće brojne pozitivne promene na vašem telu; prevencija povreda usled jačanja vezivnog tkiva i zglobova, smanjenje rizika oboljenja od osteoporoze, povećanje funkcionalnosti prilikom svakodnevnih aktivnosti i dr.

Takođe, žene često previde činjenicu da će morati da koriste i nešto veća opterećenja ako žele da postigbu određeni mišićni tonus- i “zategnu“ svoje telo.

Ne postoje vežbe za žene i vežbe za muškarce

Još jedna velika zabluda koja mnogim ženama stoji na putu do ostvarenja toliko željenih rezultata jeste izbegavanje onih “težih” vežbi, koje su eto, samo za muškarce.

Verovatno ste primetili koliko se razlikuje izbor vežbi kod muških i ženskih početnika u teretani. Neka razlika između žena i muškaraca u samom programu treninga ipak postoji, ali apsolutno sve vežbe koje izvode mušarci, mogu raditi i žene. Vežbe, koje često izbegavaju će ih ipak brže dovesti do cilja.

Na primer, žene često izbegavaju čučanj sa opterećenjem; uglavnom izvode neke lakše varijacije sa puno ponavljanja ili ga uopšte ne rade, te baziraju svoj trening na nekoliko vežbi stražnjice. Ako želite da podignete i učvrstiti zadnjicu bazirajte svoj trening na vežbama kao što su čučnjevi.

Vežbe za skidanje masnih naslaga

Iako skoro svi početnici, nezavisno od pola, dolaze u fitnes centre i traže vežbe kojima će skinuti masno tkivo upravo sa nekog dela tela, žene su ipak te, koje na primer baziraju svoj trening na vežbama za bokove jer ih žele učiniti tanjima.

Kada krenete u teretanu, nemojte tražiti vežbe za “kritične” delove tela s kojeg treba skinuti masne naslage – to ćete uraditi smanjenjem unosa kalorija i/ili povećanjem aktivnosti.

Genetski, žensko telo ima tendenciju da skuplja masno tkivo pretežno u donjem delu, na području bokova ali do sagorevanja tih masnih naslaga dolazi kada je telo primorano da njih koristi kao izvor energije – kada trošimo više kalorija nego što unosimo.

Ako ipak želite da povećate neke zaostale mišiće, onda u programu možete posebno naglasiti neki deo tela, ali trenirajte telo kao celinu, ne zapostavljajući nijednu mišićnu grupu.

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...