Sunday, April 14, 2024
NaslovnaVizni režimStranci u Srbiju samo sa ličnom kartom

Stranci u Srbiju samo sa ličnom kartom

Dana 12. juna 2010. godine stupa na snagu odluka Vlade Republike Srbije kojom se državljanima zemalja članica Evropske Unije, Norveške, Švajcarske i Islanda omogućava ulazak u Republiku Srbiju sa ličnom kartom i boravak u trajanju do 90 dana.

Državljani navedenih zemalja ne mogu podnositi zahtev za odobrenje privremenog boravka na osnovu lične karte, već je prilikom podnošenja pomenurog zahteva potrebno da poseduju važeću putnu ispravu.

Za ulazak u R Srbiju sa ličnom kartom do sada su bili “povlašćeni” samo državljani Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Iako je godinama unazad bilo govora o omogućavanju ulaska u R Srbiju strancima samo na osnovu lične karte ta ideja nije zaživela. Zaživeće eto konačno 12. juna 2010. godine. Ne treba nešto sada posebno diskutovati i polemisati o tome da li je ova odluka dobra ili nije. Mišljenja smo da je odluka morala i ranije biti donešena, i da će ovu odluku pozdraviti svi.

Kako se Evropom uglavnom putuje samo sa ličnom kartom ova odluka delovaće i psihološki i potvrditi da je Srbija i te kako deo Evrope. Stranci koji su ranije bili vraćani sa granice, baš zbog činjenice da su kod sebe posedovali samo lične karte a ne i pasoše uvek su imali problem da shvate zašto sami sebe ne vidimo kao deo Evrope. Činilo im se da sami bežimo od nje a sa druge strane da pričamo da toliko želimo da budemo u njoj. Poslovni svet, koji putuje iz države u državu, samo na osnovu lične karte, u dva dana prisustvuje sastancima u pet država, uvek je zaglavljivao na granici jer je STOP bukvalno to i značilo.

Ova odluka doneće državi Srbiji jedan plus u očima istih. Trebalo je i ranije, ali…

Konačno, za ovu odluku dajemo ocenu 5!

Simon
Simonhttps://www.travelvisastay.com/
WEB and SEO master. SEO optimizacija sajta. SEO optimizacija slika-fotografija. Izrada web sajta, SMF foruma, CMS: Wordpress i Drupal.
Povezani članci

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

Popularno

Vizni režim

Zanimljivo