Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Sudan – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Sudanu

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Nosioci pasoša Srbije moraju pribaviti vizu. Zahtev se može podneti u bilo kojoj ambasadi Sudana u svetu. Naši građani, koji u pasošu imaju izdatu izraelsku vizu, ne mogu dobiti vizu Sudana.

Za privatna i službena putovanja uz zahtev je obično potrebno priložiti:

pozivno pismo overeno od strane sudanskog MUP;
2 fotografije;
povratnu kartu i verbalnu notu ambasade Srbije u zemlji u kojoj se podnosi zahtev za vizu.

Za turistička putovanja potrebno je da se priloži i potvrda banke iz koje se može videti da podnosilac zahteva za vizu poseduje dovoljno novčanih sredstava (najmanje $ 100 dnevno).

Viza se može izdati i na aerodromu u Kartumu samo u slučajevima ako podnosilac zahteva poseduje validno pozivno pismo institucije, kompanije ili privatnog lica kod kojeg ide. Potrebno je platiti USD 100 i 10 sudanskih funti ($ 24,oo), ali se mora, u roku od 3 dana, izvršiti registracija u policiji Kartuma.

Registracija se plaća dodatnih 110 sudanskih funti ($ 46,oo) Po registraciji stiče se dozvola za boravka od 27 dana. Sudan ne postavlja kao uslov za dobijanje vize posedovanje dokaza o izvršenoj vakcinaciji niti polise zdravstvenog osiguranja.

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.

Pograničnim organima je potrebno predati na uvid: pasoš u kome se nalazi utisnuta važeća viza i popunjen evidencioni karton ulaska stranaca (dobija se na graničnom prelazu), koji zadržavaju.

Dozvoljeno je unošenje stranih valuta u zemlju, ali se iznos mora prijaviti. Pri izlasku iz Sudana može se izneti stranih valuta do prijavljenog iznosa.

Unos alkoholnog pića nije dozvoljen. Isto se odnosi na sve vrste droga i narkotika, kao i oružja i municije.

Tehnička roba (televizori, frižideri, videorekorderi i sl.) se može unositi tek po pribavljenoj dozvoli o privremenom uvozu ili plaćenoj carini.

TRANSPORT

Najvažniji međunarodni aerodromi: Kartum i Port Sudan.
Železnička mreža u Sudanu je slabo razvijena. Postoje samo linije, koje povezuju Kartum sa Port Sudanom i Darfurom. Drugi delovi Sudana nisu povezani železničkom mrežom.

Putna infrastruktura je slabo razvijena. Putevi su uglavnom lošeg kvaliteta. Sever zemlje je donekle povezan putnom mrežom, dok veze prema Jugu ne postoje. Jedina veza Severa zemlje sa Jugom se odvija Nilom (Khartoum-Juba).

Za upravljanje vozilom je potrebna međunarodna vozačka dozvola i međunarodno osiguranje (tzv. Zelena karta). Oba dokumenta se mogu izvaditi u AMSS.

U Sudanu se sanksionišu sve vrste saobraćajnih prekršaja kao i u drugim zemljama.

BEZBEDNOST

Zbog poznate situacije u nekim delovim zemlje, savetujemo opreznost i preduzimanje dodatnih mera, ukoliko se planira odlazak u krizna područja.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nije potrebno vakcinisanje pre polaska u ovu zemlju. Međutim, zbog poznate situacije u pojedinim delovima zemlje (nizak standard higijene, nedostatak ažuriranih informacija o zdravstvenoj i epidemiološkoj situaciji i sl.), savetujemo da se pre polaska na put konsultuju zdrastveni organi Srbije, pogotovu ako se planira odlazak u krizna područja.

Voda iz vodovoda je ispravna, pa se može koristiti za piće. Ipak mi preporučujemo korišćenje flaširane vode.

Bez obzira što posedovanje polise zdravastvenog osiguranja nije uslov za dobijanje sudanske vize, poželjno da je naši građani imaju, kako bi mogli troškove eventualnog lečenja kasnije da naplate.
Usluga u zdravstvenim ustanovama u većim gradovima (Kartum, Port Sudan i dr.) je zadovoljavajućeg kvaliteta. Troškovi lečenja stranaca padaju na njihov teret.

NOVAC

Sudanska valuta je sudanska funta (oznaka: SDP). Njena vrednost prema čvrstim valutama varira u zavisnosti od situacije na međunarodnom tržištu. Odnos je: 1 $=SDP 2,4o . Karticama naših banaka se ne mogu plaćati roba i usluge u Sudanu.

OSTALO

Ne preporučuje se da ženske osobe izlaze u šorcevima i majicama bez rukava.

Alkohol se ne može konzumirati na javnom mestu i njegova upotreba se sankcioniše, osim u hotelima koji imaju dozvolu da služe alkoholna pića.

Srbija-Sudan
Srbija-Sudan udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *