Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Švajcarska u Šengenu

Strancima u Švajcarskoj od petka, 12. decembra, više nisu biti potrebne vize za putovanja po evropskim državama, članicama Šengenskog sporazuma.

To će važiti i za one strance koji potiču iz neke od zemalja koje nisu članice EU, a pri tom imaju boravišne dozvole tipa B, C ili L ( Bewilligung ). Pri tom, oni koji otputuju sa Balkana u turističku posetu bilo kojoj od šengenskih zemalja, stiču pravo da ulaze i u Švajcarsku sa svojom šengenskom vizom.

Mnogi na privremenom radu u Švajcarskoj godinama su bili prisiljeni da za svako putovanje vade vize svih zemalja EU kroz koje prolaze.
Pre dve godine im je odobren samo bezvizni režim u tranzitu kroz zemlje koje im se nalaze na putu ka otadžbini, ali sada će granice biti širom otvorene i za odlazak u druge države.

Oni koji poseduju švajcarski pasoš mogli su i prethodnih godina nesmetano da putuju, a za njih će od 12. decembra jedina promena biti ukidanje sistematske kontrole dokumenata na graničnim prelazima. Međutim, pošto Švajcarska nije članica EU, carinska kontrola ostaje, a roba se i dalje može unositi iz susednih zemalja samo u dozvoljenim količinama. Graničari i dalje imaju nalog da kontrolišu prtljag putnika koji dolaze iz neke od okolnih zemalja ako posumnjaju u “šverc”.

Ovakve kontrole će postati svakodnevna pojava i u međunarodnim vozovima u Švajcarskoj. Onaj ko putuje od Bazela ka Cirihu često će biti kontrolisan ako je taj voz stigao iz Nemačke. Mada neće morati da nose sa sobom dokumenta, putnici će carinicima morati da dokažu ko su i navedu sve podatke o sebi. Švajcarski državljani koji budu avionom putovali u neku od zemalja članica Šengenskog sporazuma, neće morati više da prolaze kroz pasošku kontrolu već će im biti dovoljna samo karta (potvrda o ukrcavanju).

Povraćaj poreza

Za robu kupljenu u Nemačkoj, turisti iz Švajcarske i dalje će moći da dobijaju natrag iznos koji otpada na porez na višak vrednosti ( Mehrnjertsteuer ) zato što njihova zemlja i dalje nije članica EU, a time ni carinske unije.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *