Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Švajcarska – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Švajcarske za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 90 dana u periodu od 6 meseci od datuma prvog ulaska.
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 90 dana.
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Moguće je ući u Srbiju sa važećom ličnom kartom.

Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Švajcarsku:

Obični pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce biometrijskih pasoša Srbije koje je izdalo MUP Srbije – Koordinaciona uprava. Bezvizni režim važi samo za turistička putovanja. Rad na crno, pa tako i čuvanje dece uz novčanu nadoknadu, nisu dozvoljeni. Nosioci putnog lista koji avionom tranzitiraju kroz Švajcarsku ne mogu napuštati međunarodnu zonu aerodroma.


kada putujete u Švajcarsku:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

Nosiocima biometrijskih pasoša Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Srbije koje je izdalo MUP Srbije – Koordinaciona uprava. Vize se pribavljaju u švajcarskoj ambasadi u Beogradu koja izdaje vize i za LIHTENŠTAJN. Vizu nije moguće pribaviti na graničnim prelazima.

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 3 meseca od datuma napuštanja Švajcarske, dok je za regulisanje boravka neophodna važnost pasoša od 6 meseci.

Preporučuje se posedovanje polise putnog zdravstvenog osiguranja, s obzirom na veoma skupe lekarske usluge, a može se desiti i da potvrdu o osiguranju zatraže na uvid pogranični organi.

Oko unošenja i iznošenja novca u gotovini, nema ograničenja, niti obaveze prijavljivanja, ali se zbog borbe protiv pranja novca na granici može vršiti kontrola porekla novca u slučaju da lice ima više od 10.000 franaka.


Potrebno je imati dovoljno sredstava za boravak u Švajcarskoj, najmanje 150 franaka dnevno.

Oko unošenja akciznih roba, lica starija od 17 godina mogu uneti 1 boks cigareta, ili 50 cigara ili 250 grama duvana, najviše 2 litra pića sa sadržajem alkohola do 15% i jedan litar pića sa sadržajem alkohola preko 15%.

Za unošenje kućnih ljubimaca potrebna je veterinarska knjižica, odnosno “pasoš” sa upisanim svim vakcinama.

Automobilom se u Švajcarsku ulazi iz raznih pravaca i to, iz Italije, Nemačke, Austrije i Francuske i nisu stroge granične kontrole.

Na ulasku u zemlju odmah se plaća vinjeta za prevoz putevima po čitavoj teritoriji Švajcarske u iznosu od 40 šfr (ili 30 evra) i nema dodatnih taksi, niti rampi na autoputevima.

Švajcarska ima najrazvijeniju železničku mrežu u Evropi, vozovi su brzi, tačni, komforni i za naše uslove skupi.

Povratna karta na relaciji Bern-Cirih, 2 klasom iznosi 110 Šfr. Putna infrastruktura je veoma razvijena, cena benzina oko 1,1 evro.


Dozvoljeno je koristiti vozačku dozvolu Srbije do 12 meseci boravka, a zatim se mora zameniti u švajcarsku vozačku dozvolu. Preporuka je da vozači koji putuju iz Srbije u Švajcarsku pribave i međunarodnu vozačku dozvolu.

Dozvoljena maksimalna brzina na autoputevima je 100-120 km/h. Saobraćajni prekršaji se strogo sankcionišu (sve se snima kamerama) i za prekoračenje dozvoljene brzine kazna je 250 Šfr, za razgovor mobilnim telefonom ili nevezivanje sigurnosnog pojasa tokom vožnje je 150 Šfr, a za pogrešno parkiranje 40-50 Šfr.

Moguće je koristiti samo međunarodne kreditne kartice “viza”, “dajners”, “masterkard” itd.

Cena prevoza tramvajem (izvanredni, u svakom gradu razvijena mreža) ili trolejbusom je od 2-4 Šfr po vožnji. Taksi, kraća vožnja u gradu 25 Šfr. U restoranima se ručak servira od 12,00-14,00h (prosečni meni je 40 Šfr sa jednom čašom vina). Večera je od 18,00-23,00h, a prosečna cena sa pićem, za dvoje je oko 100 evra.

Prenoćište u hotelu zavisi od lokacije i kategorije. Soba za dvoje, sa doručkom, u hotelu sa 3 zvezdice je od 160 Šfr. pa naviše.

Lekarske usluge su veoma skupe, jedna obična zubna plomba je oko 150 Šfr.

Srbija-Švajcarska
Srbija-Švajcarska udaljenost
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *