Sunday, April 14, 2024
NaslovnaInformacijaŠvedska - Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Švedska – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o  Švedskoj

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Nosiocima pasoša Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava. Viza se pribavlja u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Švedske.

Švedska je uvela privremenu kontrolu kopnenih granica (drumski saobraćaj) sa Danskom. Nije poznato do kada će da traje ova mera.

Uslov za ulazak državljana Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Za putovanje u Švedsku postoji obaveza posedovanja polise zdravstvenog osiguranja i novčanog pokrića od 40 evra po danu boravka.

Nisu potrebne vakcine.

Važno: zbog povećanog broja lica iz Srbije koja su zloupotrebila pravo na traženje azila u Švedskoj, uvedene su mere pojačane kontrole prilikom putovanja u Švedsku. Švedske vlasti od 01.05.2012. primenjuju Direktivu EU kojom se licima iz ove kategorije uvodi vremenska zabrana ulaska u Švedsku od jedne do pet godina.

Uredbom Vlade Srbije od 02.06.2011. godine propisano je da policijski službenici granične policije Srbije mogu, prilikom putovanja naših državljana u inostranstvo, pored važećeg pasoša, tražiti na uvid i druga dokumenta:

 • potvrdu o rezervaciji hotela ili vaučer turističke agencije
 • pozivno pismo privatnog ili pravnog lica u inostranstvu
 • putno osiguranje
 • povratnu kartu
 • dokaz o posedovanju dovoljno sredstava za izdržavanje tokom boravka u inostranstvu (novac, platne kartice, čekovi)
 • druge dokaze, pozive ili potvrde u pogledu svrhe putovanja.

Državljani zemalja koje nisu članice EU bez plaćanja carine u Švedsku mogu uneti:

 • 1 litar žestokog pića (više od 22%) ili 2 litra vina ili likera (više od 15, ali manje od 22%)
 • 2 litra vina (maksimum 15%)
 • 32 litra piva
 • 200 cigareta ili 50 cigara ili 250 grama duvana
 • sredstva za ličnu upotrebu u ukupnoj vrednosti od 1.700 Sek (oko 170 E).

Unos lekova za ličnu upotrebu obavezno se prijavljuje prilikom prelaska granice, uz prilaganje lekarskog nalaza i recepta. Treba imati u vidu da neki lekovi sadrže opijate, pa je njihov unos strogo regulisan (uz medicinsku dokumentaciju, zavisno od vrste, mogu se uneti u količini dovoljnoj za korišćenje do pet dana, odnosno do tri nedelje.

Bliže informacije o uslovima za unošenje lekova namenjenih ličnoj upotrebi, kao i drugih ličnih predmeta mogu se naći na sajtu carine Švedske. Za informacije o vrstama lekova treba kontaktirati Medical Products Agency.

Propisi vezani za uvoz i izvoz kućnih ljubimaca i lista potrebnih vakcina mogu se naći na sajtu Swedish Board of Agriculture.

Više informacija o uslovima boravka u Švedskoj može se naći na internet stranici Migracionog zavoda.

TRANSPORT

Najvažniji aerodromi:

Stockholm Arlanda – transfer između aerodroma i Stokholma moguć je autobusom i vozom Arlanda Express
Göteborg Landvetter – nalazi se na 20 minuta autobusom od centra Geteborga.

Važno: za one koji putuju na jug Švedske pogodan je aerodrom Copenhagen Kastrup (Danska) jer se nalazi na ostrvu između Kopenhagena (Danska) i Malmea (Švedska) i povezan je železnicom sa oba grada.

Manji aerodromi:

Stockholm Skavsta (100 km od Stokholma, u blizini grada Nyköping) – koriste niskotarifne avio kompanije kao što su Ryanair i Wizzair.
Stockholm Bromme – koriste ga niskotarifne kompanije.
Stockholm Västerås (oko 100 km od Stokholma) – za međunarodne letove za i od Kopenhagena i Londona.
Göteborg City Airport (oko 14 km od centra Geteborga) – koriste ga niskotarifne avio kompanije kao što su Ryanair, Wizzair and Germanwings.
Malmö-Sturup (30 km od Malmea) – aerodrom za domaće i niskotarifne letove.
Do većine aerodroma se može stići autobusima Flygbussarna – Airportcoaches. Cena karte u jednom pravcu je od 75-145 SEK, zavisno od udaljenosti aerodroma. Karte se mogu kupiti on-line ili kod vozača, ali plaćanje je moguće samo bankovnom karticom, ne i gotovim novcem.

Najveća švedska luka je Geteborg. Najvažnije trajektne linije koje povezuju baltičke zemlje (Viking, Silja, Tallink) imaju svoja pristaništa u Stokholmu. Jug zemlje povezan je trajektnim linijama sa okolnim državama. Švedska ima razvijenu železničku mrežu. Povezanost gradova je vrlo dobra. Vozne karte se mogu rezervisati preko ovog sajta.

Švedska ima razvijenu i kvalitetnu putnu mrežu. Prosečna cena litra goriva iznosi 14.36 SEK za benzin i 14,26 SEK za dizel gorivo.

Za upravljanje putničkim vozilom potrebno je imati međunarodnu vozačku dozvolu. Od 01.01.2012. nije potrebna zelena karta osiguranja.

U toku vožnje obavezna su upaljena svetla i vezivanje pojaseva.

Ozbiljni saobraćajni prekršaji su vožnja pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine i korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, te mogu biti izrečene novčane kazne ili kazne zatvora za prekršioce.

NOVAC

Švedska nacionalna valuta je švedska kruna (SEK). Vrednost švedske krune u odnosu na druge valute je oko: 1 EUR = 11.09 SEK, 1 USD = 9.70 SEK.

Aktuelni vrednosti švedske krune se mogu proveriti na sledećim sajtovima: forex.se, x-change.se, na kojima se nalaze adrese i radno vreme menjačnica.

U Švedskoj je u planu potpuno ukidanje korišćenja gotovine prilikom plaćanja, pa skoro svi hoteli, sve veći broj restorana, kao i mnoge prodavnice, ne primaju gotovinu i plaćanje je moguće jedino platnom karticom ili elektronskim putem.

Sve robne kuće i automati banaka (ili skoro sve) primaju VISA, Master i Maestro kartice. PIN kodovi su u širokoj upotrebi umesto potpisa.

Vožnja u gradskom prevozu (metro, autobus, tramvaj, gradske trajekt linije) plaća se karticom koja može da se kupi na stanicama metroa, u trafikama ili prodavnicama u okviru metro stanice. Cena pojedinačne vožnje je 31 SEK, a važi za sve linije u okviru metroa ili 1 sat za prevoz autobusom ili tramvajem. Kartica za prevoz može se dopuniti na bazi pojedinačnih uplata (najmanji iznos je 100 SEK), dnevne, nedeljne ili mesečne karte. Detaljnije informacije o vrsti, ceni i važenju karata mogu se naći na internet stranici sl.se.

OSTALO

U periodu od 1.decembra do kraja februara temperature se kreću od -15 do 0 stepeni, a na severu mogu biti i znatno niže. Vremenska prognoza se može videti na klart.se.

Srbija-Švedska
Srbija-Švedska udaljenost
Simon
Simonhttps://www.travelvisastay.com/
WEB and SEO master. SEO optimizacija sajta. SEO optimizacija slika-fotografija. Izrada web sajta, SMF foruma, CMS: Wordpress i Drupal.
Povezani članci

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

Popularno

Vizni režim

Zanimljivo