Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Tiganj, TV, tegle, buđ, telefon…

Tiganj

Tiganje koje upotrebljavate isključivo za prženje hrane nije potrebno prati. Dovoljno ih je nakon upotrebe temeljno obrisati belim papirom.

TV čišćenje

Čistite ekran televizora limunovim sokom i na njemu će kasnije biti manje prašine.
Da bi ekran televizora uvek bio čist povremeno ga obrišite krpom za automobilska stakla ili krpom koju ste natopili alkoholom. Istrljajte ga čistom krpom.

Buđ

Da biste odstranili buđ sa podrumskih zidova, napunite poluporculanski lonac do polovine solju i odmah prelijte sumpornom kiselinom, pa ga stavite u prostoriju.

Prozore i vrata zatvorite i brzo izađite napolje. Razviće se pare koje napadaju buđ. Kasnije ćete ga lako očistiti sa zida. Posle toga prostoriju dobro provetrite.

Tegle

Poklopac s tegle obuhvatite komadom kože ili šmirgl papirom, pa ćete ga lakše odviti.

Ako ne možete otvoriti poklopac na tegli probajte ovako: u dubokom loncu zagrejte malo vode, preokrenite teglu tako da poklopac bude dole a dno gore, i uronite teglu u vruću vodu. Nakon jednog minuta otvorićete je bez ikakvog napora.

Telefon

Prilikom čišćenja stana ne zaboravite na telefon. Obrišite ga krpom natopljenom alkoholom, pa će opet izgledati kao nov. Treba ga povremeno čistiti jer ga upotrebljava više osoba. On može biti i izvor zaraze a naročito u vreme kada vlada grip. Zbog toga ga jednom nedeljno očistite alkoholom-naročito slušalicu.

Telefon će vam biti sjajan i kao nov ako ga protrljate komadićem vate natopljenim uljem za podmazivanje šivaće mašine. Posle toga ga dobro izglancajte vunenom krpom.

Cigarete

Ako ne podnosite miris cigarete u zatvorenom prostoru, provetravanje neće mnogo pomoćiako se u kući stalno skupljaju pušači. Pokušajte da u šoljicu za čaj sipate čisti alkohol i dodajte dve kocke šećera. Morate paziti da šoljicu smestite tako da je deca ne mogu dohvatiti.

Pepeo cigarete obično se lako i jednostavno skida, ali često ostane bela mrlja. Mrlju pospite šećerom i zatim iščetkajte. Mrlja će nestati.
Pre izlaska iz kuće proverite ne gore li vam u pepeljari ostaci cigarete. Opušci su česti izazivači požara.

Kad je u jednoj prostoriji više ljudi, pogotovo ako su pušači, za kratko vreme se jedva diše i gleda od dima. Da doskočite toj opasnosti, u ugao sobe stavite posudu s malo alkohola i komadić kamfora. Možete i na nekoliko mesta u sobi da upalite veće sveće.

Čajnik

Sloj krečnjaka koji se vremenom nataloži u čajniku ili posudi u kojoj se svakodnevno prokuvava voda, uspešno će se otkloniti: u čajnik sipajte kašiku soli i tri kašike vinskog sirćeta, pa stavite da to provri. Ako je potrebno, ceo postupak ponovite dva do tru puta. Na ovaj način sloj krečnjaka će popucati i sam se odvojiti od zidova suda.
U čajnik koji ne upotrebljavate stavite kocku šećera. Na taj način ćete sprečiti stvaranje neprijatnog mirisa.

Bez obzira koju vrstu čajnika upotrebljavate-metalni, porculanski, keramički ili od vatrostalnog stakla-on mora uvek služiti samo za pripremanje čaja.

Drveni predmeti

Drvo upija svakojake mirise, naročito one neugodne od luka. Zato povremeno izribajte daščice za seckanje četkicom umočenom u so i i sirće.
Daske za seckanje i drugi drveni kuhinjski predmeti vremenom potamne i navuku razne mirise. Operite ih u razređenom oksiženu, pa pažljivo i dugo ispirajte tekućom čistom vodom.

Predmete od drveta kojim se služite u domaćinstvu neka prilikom upotrebe budu vlažni. Vlaga zaustavlja prodiranje prljavštine i neugodnih mirisa u pore drveta.

Drvene daščice i varjače operite u mešavini od jednakih delova sirćeta i vode.

Pokućstvo od sirovog drveta čisti se tako što se prvo izriba mlakom sapunicom uz dodatak finog peska za ribanje (nikada ne ribajte sodom), zatim se dobro ispere, pusti da se osuši a zatim iščetka. Obojeno pokućstvo (ukoliko je neznatno prljavo), treba istrljati

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *