Thursday, November 30, 2023
AlternativaToksine najbolje čisti koren biljke Bedrenike

Toksine najbolje čisti koren biljke Bedrenike

Lekovita priroda: Bedrenika deluje na hronične upale i infekcije. Eterično ulje olakšava mokrenje, reguliše menstrualni ciklus, poboljšava varenje, leči reumu. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Izuzetno aromatična biljka bedrenika (Pimpinella saxifraga) u Evropu je stigla sa britanskih ostrva i zapadne Azije, sa područja u kojima vlada umerena klima. Raste na suvim livadama, obroncima i brdima, dostiže visinu do 80 cm, a prepoznaje se po beličastim cvetovima u vidu buketića. Cveta od juna do oktobra, a lekoviti deo je isključivo koren, koji mirisom podseća na klinčić.

Po preporukama tradicionalne medicine odebljali koren se vadi u septembru i oktobru, ili u rano proleće, u martu i aprilu. Ali da bi se pronašao u prolećnim mesecima, mesta gde raste bedrenika treba obeležiti prethodnog leta, dok biljka cveta. Kada se izvadi, koren se prvo opere i raseče po dužini. Zatim se niže na kanap i suši u hladu na promajnom mestu, a može i u rerni, na temperaturi ne višoj od 40 stepeni. Čuva se na apsolutno suvom mestu u dobro zatvorenoj posudi, jer u protivnom, može da se navlaži. Koren bedrenike prilično je jak lek, pa mora da se upotrebljava umereno.

U sebi sadrži gvožđe, kalcijum i gorke materije, pimpinelin, izobergapten, saponozid, gumu, umbeliferon, eterično ulje, tanin i kumarin. Eterično ulje deluje na hronične upale grla i drugih organa, olakšava mokrenje, reguliše menstrualni ciklus. Poboljšava varenje, otklanja tegobe astme, leči bolesti pluća i reumu, čisti i jača krv. Otklanja kamenje u bubrezima, pomaže kod anemije, a jača i nerve.

Za regulisanje stolice i snaženje organa za varenje, dnevno se uzima, dva do tri puta, prah istucanog suvog korena, pomešan sa malo vina ili mleka. S druge strane, čaj od korena podstiče rad jetre, eliminisanje žuči i varenje. S obzirom na to da povoljno utiče i na sluzokožu, delotvoran je i kod slabog i spuštenog želuca, žgaravice, slabih creva, kašlja i promuklosti.

Čaj od bedrenike se priprema tako što se kašičica iseckanog korena prelije sa četvrt litra ključale vode i ostavi da odstoji desetak minuta. Zatim se sipa u šolju i pije svakoga dana dve do tri male šoljice. U konzumiranju treba biti oprezan, jer prevelike količine mogu da štete bubrezima. Grgljanje nezaslađenim čajem kao i ispiranje grla, posebno je delotvorno kod angine i bronhitisa.

Bedrenika se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. I inače, treba biti opreazan pri konzumiranju lekovitih preparata i slediti uputstva u primeni. Najbolje bi bilo pre početka terapije, konsultovati svog lekara, zbog uzimanja drugih lekova.

Kombinovani čajevi

Kao i većina lekovitih biljaka i bedrenika je najdelotvornija kada se kombinuje.

Za uklanjanje toksičnih materija iz organizma, naročito posle teških bolesti, treba pomešati po supenu kašiku isitnjenog korena i meda sa po pola litra vina i vode. Staviti na šporet da proključa, a zatim skloniti da se prohladi. U toku dana piti toplo u malim gutljajima, u ravnomernim količinama. Ovako spremljen čaj istovremeno jača organizam.

Čistač pluća i bešike – Ako se po kašičica korena bedrenike kuva sa isto toliko kadulje i kičice i sa malo meda u 3 dl vode, do ključanja, dobiće se delotvoran čistač pluća i mokraćne bešike. Prethodno, čaj treba da odstoji desetak minuta, a pije se u više navrata, po sopstvenom nahođenju.

U lečenju bronhijalne astme koristi se mešavina od 35 g korena bedrenike i 15 g lista breze. Čaj se kuva deset minuta u pola litre vode. Zatim se ostavi da odstoji 2 sata, a onda na svaka 2 sata uzima po jedna supena kašika.

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...