Sunday, December 10, 2023
ZdravljeTrigliceridi

Trigliceridi

Šta su trigliceridi?

Trigliceridi spadaju u lipide (masnoće). Neki primeri čistih triglicerida su maslac, ulje kukuruznih klica, maslinovo ulje; a mogu biti biljnog i životinjskog porekla. Konzumirani trigliceridi nakon obroka dospevaju u krv, ali su prisutni u krvi i onda kada ih ne konzumiramo jer se sintetiziraju iz viška ugljenih hidrata u prehrani.

Postoji li veza između triglicerida i holesterola?

Trigliceridi i holesterol su različite vrste lipida. Moguće je, ako osoba ima povišene trigliceride, da takođe ima i povišeni holesterol, iako nema pravila. Trigliceridi i holesterol su sastavni deo životinjske masnoće, tj. kada se konzumiraju meso, mlečni proizvodi, jaja i drugi životinjski proizvodi, konzumiraju se i ti sastojci. Holesterol se ne javlja u biljkama, te zato nije prisutan u biljnim uljima.

Koja je normalna količina triglicerida u krvi?

Količina triglicerida u krvi može znatno varirati, ali je “normalna” količina oko ili ispod 150 mg/dL. Od 150 do 199 mg/dl je granično visoka količina, a od 200 do 499 mg/dl je povišena količina, iznad 500 mg/dl je vrlo visoka količina.

Da li je povišena količina triglicerida u krvi opasna?

Visoka količina triglicerida u krvi često ukazuje na određeni zdravstveni problem. Većim delom su visoki trigliceridi povezani sa porastom LDL (lošeg) holesterola i smanjenjem HDL (dobrog) holesterola. Kod starijih žena je uočena snažna povezanost između visokih triglicerida, niskog LDL holesterola i bolesti srca. U stvari, ta je povezanost tako jaka da neki smatraju visoku količinu triglicerida kod žena posle menopauze kao nezavisnih rizični faktor za razvoj bolesti srca.

Da li bi se žene trebale zabrinuti?

Pre menopauze, žene obično imaju višu količinu HDL holesterola od muškaraca, a navedeni HDL ujedno i štiti od bolesti srca. Kada nakon menopauze kod većine žena dođe do sniženja HDL-a i povišenja LDL-a, dolazi i do promene rizika od bolesti srca.

Kako se mere trigliceridi? 

Vađenejm krvi, najbolje natašte u jutarnjim satima nakon noćnog posta. Test je dobro ponoviti jer količina triglicerida može znatno varirati. Zajedno sa testom na trigliceride dobro je napraviti i testove za holesterol, koji će nadopuniti nalaz.

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...