Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

U Brazil bez viza

Građani Srbije više neće morati da vade vize kako bi putovali u Brazil jer će vizni režim između ove dve države uskoro biti ukinut. Potpisivanje sporazuma čije je usaglašavanje u toku očekuje se prvom prigodnom prilikom i predstavljaće rezultat razgovora koji je otpočeo pre godinu dana, saznaje „Blic nedelje“ u Ministarstvu inostranih poslova Republike Srbije.

Pregovori o ukidanju viza, koji su počeli na inicijativu našeg ministarstva, odnose se na nosioce svih pasoša – diplomatskih, službenih i, što je najvažnije, pasoša za obične građane.

Značaj vizne liberalizacije za našu državu je nemerljiv. Ako se uzme u obzir samo turizam, tu bi Srbija mogla mnogo da dobije, jer svake godine više od dva miliona Brazilaca pređe okean kako bi došlo u Evropu. U izveštaju Evropske komisije za putovanja (CET), navodi se da su putnici iz najmoćnije južnoameričke zemlje jedni od najvećih potrošača u oblasti turizma na evropskom kontinentu. Kada je reč gostima iz Brazila, CET ističe kao veoma važnu činjenicu da ovi turisti uglavnom ne borave samo u jednoj državi, već obiđu nekoliko njih. Dok im za ulazak u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Crnu Goru viza nije potrebna, Brazilci za sada moraju da je poseduju za našu zemlju, pa je to jedan od razloga zbog kojeg zaobilaze Srbiju na turističkoj mapi.

Građani Srbije više neće morati da vade vize kako bi putovali u Brazil
Karneval u Riju

U Ministarstvu inostranih poslova predviđaju značajan doprinos razvoju Srbije i međusobnom odnosu dve zemlje nakon ukidanja viza.

– Očekujemo izuzetno veliki efekat na unapređenju privredne saradnje sa Brazilom, posebno kada se ima u vidu da je to ekonomski najjača država u Južnoj Americi i jedna od 20 finansijski najuticajnijih država na svetu. Pored privredne, unapredile bi se kulturna, naučna, sportska i drugi oblici saradnje, dok bi porast uzajamnih putovanja građana u najrazličitije svrhe dao dodatni podstrek tradicionalnom prijateljstvu Srbije i Brazila – navode u pres službi dopisu Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije.

Krut vizni režim

Od južnoameričkih država, samo građanima Argentine, Bolivije i Čilea nije potrebna viza za dolazak u Srbiju dok, osim 190 miliona Brazilaca, vizu za Srbiju treba da vadi još 128 miliona žitelja drugih zemalja sa ovog kontinenta.

Kada je reč o državama sa najvećim brojem stanovnika na planeti, od prvih pet, samo građanima SAD vize nisu potrebne, dok stanovnici Kine, Indije, Indonezije i Brazila moraju imati vizu.

Izvor: Blic

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *