Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

U prodaji je ženska verzija slavne ‘Viagre’

Napokon i za žene: U prodaji je ženska verzija slavne ‘Viagre’. Lek Addyi koji se naziva i ženskom Viagrom prvi je tretman za povećanje libida koji je odobrio FDA.

Ipak, ne sme se koristiti sa alkoholom i nije bez nuspojava.

Dok za “momke” postoji plava tabletica u svrhu jačanja seksualne želje i erekcije, slavna Viagra koja od puštanja u prodaju 1998. svake godine beleži rast prodaje, napokon je za tržište odobren i njen ženski par – ružičasta tableta Addyi.

Reč je o leku fibanserinu namenjenom ženama sa slabim libidom, piše Reuters.

Lek je pre puštanja na tržište prošao trnovit put – američka Agencija za zaštitu hrane i lekova FDA nije ga odobrila 2010. i 2013., ali na njegovo odobravanja su uticali ženski lobiji i udruženja.

– Ovo je najveća stvar za žensko seksualno zdravlje od izuma kontracepcijske pilule – izjavilo je američko Nacionalno udruženje potrošača.

Za razliku od muške Viagre koja deluje na principu povećanja cirkulacije do genitalija, Addyi funkcioniše tako da stimulira seksualne impulse u mozgu, na sličan način kao što to rade inhibitori ponovog skladištenja serotonina namenjeni lečenju depresije.

U testnoj studiji žene koje su uzimale rozu tabletu imale su jedno zadovoljavajuće seksualno iskustvo više nego one koje su uzimale placebo, a stručnjaci smatraju da je to značajan rezultat.

Lek treba uzimati svakodnevno, a kritičari ovog leka tvrde kako su nuspojave brojne i potencijalno opasne.

On dolazi uz upozorenje da se nikako ne sme uzimati uz alkohol, a u nuspojave spadaju snižavanje krvnog pritiska i nesvestice.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *