Ujedinjeni Arapski Emirati – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Ujedinjenim Arapskim Emiratima

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Strani državljani kojima je potrebna viza za ulazak u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) mogu podneti zahtev za vizu za UAE na Terminalu 3 Abu Dabi međunarodnog aerodroma. Tranzitna viza važi 96 časova (4 dana) a procedura za izdavanje traje u proseku od 15 do 30 minuta. Cena je 300 dirhama (oko 75 evra).

Viza je namenjena putnicima koji između dva leta na međunarodnom aerodromu u Abu Dabiju imaju pauzu dužu od 4 časa. Takođe, putnicima je omogućeno da svoju tranzitnu vizu zamene za turističku vizu na aerodromu ukoliko planiraju da u UAE ostanu duže od 96 časova.

Ova novina je deo inicijative “Život u Abu Dabiju” koja ima za cilj da privuče što veći broj stranih turista u Abu Dabi i počela je sa primenom od 2017. godine.

Odlukom Kabineta ministara UAE, lica mlađa od 18 godina, koja putuju u pratnji punoletnih lica, izuzeta su od naplate takse prilikom izdavanja turističke vize za UAE, u periodu od 15. jula do 15. septembra. Ova odluka primenjivaće se tokom svake naredne turističke sezone i u navedenom preriodu, u cilju privlačenja što većeg broja turista u UAE.

Konzularno odeljenje Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu (sajt):

Užička 60, Tel: +381 11 40 20 500, Faks:+381 11 40 20 501, E-mail: BelgradeEMB@mofaic.gov.ae.

Za više detalja o potrebnim dokumentima i postupku predaje zahteva za vizu obaveštenje se može naći na sajtu Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci.

Carinska procedura je brza i efikasna. Lične stvari se ne carine.

Iznos novčanih sredstava po danu ne predstavlja uslov za ulazak u Emirate.

Državljani Srbije koji žele da putuju u UAE detaljne informacije o vrstama roba koje se mogu uneti i izneti iz UAE, mogu naći na sajtu federalne uprave carina UAE
.
Prilikom unošenja i iznošenja novca potrebno je nadležnim carinskim organima prijaviti sume veće od 100.000 dirhama.

Moguće je uneti cigarete u vrednosti od 2.000 dirhama ili maksimalno 400 komada cigareta. Dozvoljen je unos cigara do iznosa od 3. 000 dirhama.

Mogu se uneti i pokloni, uključujući i parfeme, do iznosa od 3.000 dirhama.

Međutim, materijali (štampane stvari, CD ili video filmovi), koji vređaju islamsku veru ili predstavljaju versku propagandu se oduzimaju. Isto se odnosi i na piratske video i audio materijale, kao i nelegalne računarske softvere, koji se oduzimaju.

Tehnička roba se može unositi uz prethodnu prijavu carinskim organima.

Nije dozvoljeno unošenje svih vrsta droga, odnosno narkotika, kao i oružja i municije. Oštro se, kao krivično delo, kažnjava i korišćenje droga i opijata, čak i ukoliko su konzumirani pre ulaska u UAE.

TRANSPORT

Međunarodni aerodromi na koje uglavnom dolaze naši građani su u Abu Dabiju i Dubaiu. Ne postoji ni jedna železnička linija.

Putna mreža je izuzetno dobro razvijena. Svi delovi Emirata su povezani autoputevima. Saobraćaj u gadovima se odvija po najvišim svetskim standardima.

Ukoliko se poseduje turistička viza UAE, može se iznajmiti vozilo od Rent-A-Car agencija, zašta je dovoljna međunarodna vozačka dozvola izdata u Srbiji.

Državljani Srbije koji imaju regulisan privremeni ili stalni boravak u UAE, mogu da izvrše zamenu srpske vozačke dozvole za vozačku dozvolu UAE, bez obaveze polaganja vozačkog ispita.

Sankcionišu se sve vrste saobraćajnih prekršaja kao i u drugim zemljama.

BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija je stabilna. Sigurnost stranaca je na zadovoljavajućem nivou, pa nema potrebe za preduzimanjem dodatnih mera opreza.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Prilikom unosa lekova za ličnu upotrebu, preporučuje se da lice sa sobom ima lekarski recept kojim je taj lek propisan.

Nije potrebno vakcinisanje pre dolaska u ovu zemlju.

Bez obzira što posedovanje polise zdravastvenog osiguranja nije uslov za dobijanje vize, poželjno da je naši građani imaju, kako bi kasnije mogli da naplate troškove eventualnog lečenja.

Emirati vodu dobijaju desalinizacijom morske vode, ali u UAE postoje i prirodni izvori vode. Voda je bakteriološki ispravna, ali se preporučuje da se za piće koristi flaširana voda, dok se voda iz vodovoda može koristiti za tuširanje i ostale potrebe.

Svi hoteli imaju svoju medicinsku službu.

Usluga u zdravstvenim ustanovama je na visokom nivou.

NOVAC

Lokalna valuta je dirham (oznaka: AED). Njena vrednost prema čvrstim valutama varira u zavisnosti od situacije na međunarodnom tržištu.

Karticama naših banaka: Visa Electron i Master Card se mogu kupovati robe i plaćati usluge, kao i podizati gotovina iz automata. U svim slučajevima se zaračunava procenat za naknadu troškova.

OSTALO

Poželjno je da ženske osobe ne izlaze u šorcevima i majicama bez rukava.

Alkohol se može konzumirati samo na mestu gde je obezbeđena dozvola za njegovo točenje.

Srbija-Ujedinjeni arapski emirati
Srbija-Ujedinjeni arapski emirati udaljenost

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

More like this

Štrajk

Štrajk zaposlenih na aerodromima u Nemačkoj, otkazano više od...

Kako je najavljeno, letovi se otkazuju i na aerodromu Berlin-Brandenburg. I drugi nemački aerodromi najavili su otkazivanja...
U Norveškoj

Kako se preseliti u Norvešku

Norveška je, zajedno sa ostatkom nordijskog regiona, hvaljena kao jedno od najsrećnijih mesta za život na svetu,...
Da stanu na vagu

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska...

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er Nju Zelandom tokom juna biće zatraženo da stanu...