Sunday, April 14, 2024
NaslovnaInformacijaUzbekistan - Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Uzbekistan – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Uzbekistanu

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Državljanima Srbije je potrebna viza za ulazak u Uzbekistan. Vize se dobijaju u diplomatsko – konzularnim predstavništvima Uzbekistana u inostranstvu na osnovu pozivnih pisama fizičkih ili pravnih lica koja u zakonom predviđenom postupku izdaje Ministarstvo inostranih poslova Uzbekistana.

Kako Uzbekistan nema diplomatsko-konzularno predstavništvo u Srbiji, vize se mogu dobiti i na međunarodnom aerodromu “Taškent”. Za detaljnije informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Uzbekistana u Moskvi. Za to je neophodno da pozivar blagovremeno u Konzularnoj upravi MIP Uzbekistana pribavi odgovarajuću potvrdu koja se dostavlja pozvanom licu, na osnovu koje ono dobija vizu na aerodromu “Taškent”.

TRANSPORT

Glavni aerodrom se nalazi u Taškentu, postoje direktni letovi sa Londonom, Birmingemom, Atinom, Amsterdamom, Frankfurtom, Moskvom, Parizom, Pekingom, Bangkokom, Dakom, Nju Delhijem, Istanbulom, Njujorkom, Seulom, Tel Avivom.

Putna mreža je razvijena, ali zapuštena.

BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija u Uzbekistanu je stabilna, uz permanentnu mogućnost eskalacije sukoba sa Kirgistanom (Ferganska dolina). Osnovni oblici kriminala prema stranim turistima su džeparenje i krađe.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nijedana vakcina nije obavezna ali se preporučuje vakcinacija protiv hepatitisa A.

NOVAC

Nacionalna valuta je sum. Valutni odnosi su otprilike: 1 USD – 3360 suma, 1 evro – 3593 suma.

Iako se najčešće praktikuje gotovinsko plaćanje, mogu se koristiti i sve vrste kreditnih kartica (Visa, Master, American express i druge).

OSTALO

Klima je umereno pustinjska sa veoma toplim letima i blagim zimama. Hotelski smeštaj je uglavnom moguć u Taškentu, Buhari i Samarkandu, gde postoji i nekoliko luksuznih hotela.

Srbija-Uzbekistan
Srbija-Uzbekistan udaljenost
Simon
Simonhttps://www.travelvisastay.com/
WEB and SEO master. SEO optimizacija sajta. SEO optimizacija slika-fotografija. Izrada web sajta, SMF foruma, CMS: Wordpress i Drupal.
Povezani članci

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

Popularno

Vizni režim

Zanimljivo