Venecuela – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Venecueli

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Nosioci običnih pasoša Srbije moraju pre dolaska u Venecuelu da pribave vizu u venecuelanskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu. Turističke vize se izdaju na godinu dana, sa mogućnošću boravka do 90 dana i produženja za isti period. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.

Venecuelanske vlasti su propisale da je za putovanje u Venecuelu, počev od 31. januara 2014. godine, potrebno pribavljanje obaveznog međunarodnog putnog osiguranja i osiguranja u slučaju gubitka, otimanja ili krađe prtljaga.

Putno zdravstveno osiguranje, kao i osiguranje u slučaju gubitka, otimanja ili krađe prtljaga je obavezno. Prema venecuelanskim propisima, davaoci usluga međunarodnog prevoza, kao i turističke agencije u obavezi su da turistima ponude pomenuta osiguranja, kako bi imali pristup zdravstvenoj nezi i kompenzaciju u slučaju gubitka ili krađe prtljaga. Savetujemo da se vakcinišete protiv zaraznih bolesti.

Prilikom izlaska iz Venecuele, na međunarodnim aerodromima se plaća izlazna taksa od 44 USD, a na putevima i brodovima 17.50 USD.

Za sva konzularna pitanja možete se obratiti Generalnoj dikrekciji za konzularne odnose venecuelanskog MIP-a (Ministério del Poder Popular para Relaciones Exteriores, Direccion General de Relaciones Consulares, relaciones.consulares@mre.gob.ve).

TRANSPORT

Transportna mreža je relativno dobro razvijena. Najveći broj putnika stiže u Venecuelu avionom. Postoji nekoliko međunarodnih aerodroma, od kojih je najveći u Karakasu.

Jedina međunarodna putnička pomorska veza je sa Trinidadom.

Postoje dva putna pravca prema drugim zemljama (Brazil i Kolumbija).

BEZBEDNOST

Naši građani se za informaciju i savet mogu obratiti Branki i Lazaru Todorov, čuvarima zgrade ambasade u Karakasu (tel: 58 212 325 6524 ili 266 9285).

Sa Venecuelom je 6. juna 2011. potpisan Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, koji je stupio na snagu 30. juna 2012. godine.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Kao što je navedeno, putnicima se savetuje da se pre dolaska vakcinišu protiv zaraznih bolesti kao što su tifusna groznica, žuta groznica, hepatitis i kolera. Epidemije ovih bolesti povremeno izbijaju u ruralnim delovima Venecuele. Savetuje se i posedovanje polise putnog zdravstvenog osiguranja.

Treba voditi računa o ličnoj higijeni, koristiti flaširanu vodu i izbegavati meso i povrće koje nije termički obrađeno.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) na dnevnom nivou prati kretanja zdravstvene situacije, posebno u pogledu epidemija, u Venecueli i ostalim zemljama regiona. Rezultati se objavljuju na veb sajtu. Red Planet objavljuje kompletne zdravstvene preporuke za putnike.

U slučaju potrebe, dobre zdravstvene usluge mogu se dobiti u Karakasu, dok je u drugim delovima zemlje obim zdravstvene zaštite mnogo skromniji.

Javne bolnice su besplatne, ali je kvalitet medicinskih usluga mnogo bolji u privatnim klinikama. Doktori očekuju plaćanje u gotovini.

Pozivni broj za ambulantna kola je 171. U hitnim slučajevima postoji mogućnost evakuacije avionom, što zahteva i velika finansijska sredstva.

Apoteke imaju non-stop dežurstva, a informacija o tome koja je apoteka dežurna mogu se dobiti telefonom 800-88766.

NOVAC

Lokalna valuta je bolivar, dok je američki dolar najtraženija strana moneta (otprilike 1 USD = 2,6 VEB). Treba izbegavati nošenje evra, britanske funte ili nekih drugih valuta, jer najveći broj menjačnica neće prihvatiti da ih menja. Na turističkim mestima moguće je plaćanje kreditinim karticama, posebno American Express, Visa, Master Card. To uključuje i kreditne kartice koje su izdale naše banke za upotrebu u inostranstvu.

OSTALO

Kompletne informacije o svim vrstama turističkih usluga mogu se naći na ovom veb sajtu.

Srbija-Venecuela
Srbija-Venecuela udaljenost

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

More like this

Štrajk

Štrajk zaposlenih na aerodromima u Nemačkoj, otkazano više od...

Kako je najavljeno, letovi se otkazuju i na aerodromu Berlin-Brandenburg. I drugi nemački aerodromi najavili su otkazivanja...
U Norveškoj

Kako se preseliti u Norvešku

Norveška je, zajedno sa ostatkom nordijskog regiona, hvaljena kao jedno od najsrećnijih mesta za život na svetu,...
Da stanu na vagu

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska...

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er Nju Zelandom tokom juna biće zatraženo da stanu...