Vežbanje na svežem vazduhu čuva memoriju

Naučnici su dokazali da jednostavne aerobne vežbe povoljno deluju na funkcije mozga starijih osoba, pomažući da se izbegne pogoršanje memorije.

Pri primeni tih vežbi primećeno je povećanje razmera hipokampusa, jednog od ključnih delova mozga, odgovornog za formiranje dugoročnog pamćenja, kažu lekari i podvlače da je takva metoda poboljšanja funkcije mozga dostupna svima, prenela je agencija RIA Novosti.

Hipokampus se tokom starenja smanjuje približno jedan do dva odsto godišnje, što dovodi do smanjenja broja veza među nervnim ćelijama u tom delu mozga, do sniženja inteziteta njihovog uzajamnog delovanja i pogoršanja memorije.

Kod starijih osoba koje upražnjavaju redovne šetnje u trajanju od četrdesetak minuta primećeno je poboljšanje prostorne memorije. Naučnici smatraju da intenzivnije fizičke vežbe mogu imati izrazitiji blagotvoran uticaj na mozak.

Ta naučna istraživanja su pokazala da aerobne vežbe, odnosno vežbe na otvorenom “u prisustvu kiseonika”, omogućavaju da se efikasno spreči smanjenje hipokampusa kod odraslih osoba i onih u dubokoj starosti, što rezultira poboljšanjem memorije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

Prethodni tekst
Sledeći tekst

More like this

Štucanje

Kako zaustaviti štucanje

Štucanje nastaje zbog grčenja dijafragme, mišića koji odvaja grudi i stomak, i učestvuje u procesu disanja. Do...
Voće u sodu bikarbonu

Nemojte stavljati voće u sodu bikarbonu

Među popularnim trendovima koji propagiruju zdrav način života izdvaja se i onaj da voće i povrće pre...
Postkovid sindrom

Šta je to postkovid sindrom i koji organi najčešće...

"Svaki deseti pacijent koji je preležao koronu čak i posle šest meseci oseća hroničan umor i ima...