Viza za Ameriku važi deset godina umesto do sada tri

0
196

Američke turističke i poslovne vize za građane Srbije od danas važe deset godina umesto tri na koliko su do sada izdavane, rekla je američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik.

Meri Vorlik kaže da će vize izdate građanima Srbije važiti za više ulazaka u SAD:

“Stejt department i Ministarstvo za unutrašnju bezbednost dali su odobrenje, koja smesta stupa na snagu, da se vize za građane Srbije, u kategorijama turističkih i poslovnih poseta, izdaju na deset godina”, izjavila je Vorlikova na konferenciji za novinare.

Vorlikova je ocenila da ta odluka predstavlja prekretnicu u odnosima Srbije i SAD “kao važan simbol sve dubljeg prijateljstva” dveju zemalja.

Prema njenim rečima, to je maksimalna dužina trajanja viza koja se može odobriti za neki zemlju.

U saopštenju ambasade je precizirano da američke vize izdate putnicima iz Srbije važe za više ulazaka u SAD i da će se ubuduće obnavljati na dest godina.

“Ova odluka je opipljiv dokaz naše vere u to da će se odnosi naših dveju zemalja nastaviti i ubuduće i da će biti veoma plodonosni”, zaključila je Vorlikova.
Podsećajući da je američki potpredsednik Džozef Bajden, prilikom prošlogodišnje posete Srbiji, preneo snažnu podršku SAD evrointegraciji Srbije i Zapadnog Balkana i pozdravio cilj Srbije da postane deo Evropske unije, Vorlikova je ocenila da je 2009. ostvaren znatan napredak u odnosima dveju zemalja.

Generalni konzul ambasade SAD u Beogradu Pit Mariljano izjavio je da su građani koji su jutros podneli zahtev bili prijatno iznenađeni kada su saznali da će vize koje budu dobili važiti deset godina.
On je napomenuo je da se standardi za kvalifikaciju za dobijanje vize nisu promenili i da su isti kao i oni za vize na tri godine, kao i da cena vize zasad ostaje ista – 131 dolar.

Mariljano je rekao da američke vize dobije između 85 i 90 odsto podnosilaca zahteva i da je prošle godine turističke i poslovne vize kategorije (B1 i B2), koje čine oko 60 odsto svih izdatih viza, dobilo između 12.000 i 13.000 građana Srbije.

Mariljano je, takođe, napomenuo da će dosad izdate vize važiti onoliko vremena na koliko su izdate i da za ostale kategorije viza dužina trajanja ostaje nepromenjena.

Sajt Avionom bi da vas podseti i na ovo:

Posedovanje američke vize daje vam mogućnost da otputujete do aerodroma ili bilo kog dugog graničnog prelaza u SAD i zatražite ulazak od službenika Ministarstva nacionalne bezbedonosti (DHS), Carine i pogranične policije (CBP). Iako posedovanje vize vam ne garantuje ulazak u SAD, ipak to pokazuje da je konzul u Američkoj ambasadi u inostranstvu utvrdio da ste podobni da zatražite ulazak u odredjene svrhe. Službenici DHS/CBP, čuvari nacionalnih granica, odlučuju o ulasku putnika u SAD određujući status i dužinu boravka. DHS je takođe odgovoran za imigracione stvari dok ste u SAD.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime