Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Voće i povrće kao zdrava kozmetika

Put do lepote ne vodi samo kroz mirišljave materije pretočene u losione i kremove, pudere i ruževe spakovane i ukrašene da nas blistavim sjajem mame iz izloga parfimerija, kako bismo bile što pre lepe. Kultura ishrane je, takođe, uslov za postizanje dobrog izgleda, dobar  izgled je lep izgled, a to je ništa drugo nego ta toliko spominjana lepota.

Kako do nje doći?

Hranom. Odnosno, voćem i povrćem. Njima osim što se redovno hranimo, ulepšavamo svoju kožu. Kako se to čini?Po onoj poznatoj ,,u zdravom telu zdrav duh” proveravamo tačnost: duhovno stanje uslovljava lep izgled, a ono jo opet uslovljeno dobrim zdravljem… u ovom neprekidnom toku hrana je najvažniji činilac: u našem slučaju i spolja i iznutra.

Dugogodišnja ispitivanja dokazala su da svi poremećaji kože, počev od pojave alergija pa čak do psorijaze potiču od nepravilne ishrane, koja za sobom povlači i psihogene faktore.Nedovoljno unošenje vitamina i minerala prouzrokuje umoran izgled, uvelu kožu, bledilo, gubljenje elastičnosti.

Voće je kroz istoriju pomagalo ženama da vladaju muškarcima

Voće – svakodnevno i u ishrani i za kozmetiku. Lekari upozoravaju da ne srne da prođe dan bez voća. Kozmetičari su im se pridružili!

Voće doprinosi zdravlju kada ga jedemo, a lepom izgledu, upotrebljeno spolja, lokalno, još će pojačati svoje osnovno dejstvo. Smatra se čak da pojedine sastojke iz voća nikada nikakva kozmetika neće moći da ponudi i proizvede.

Na koje načine sve možete koristiti voće za lepotu?

Za jelo: kao običan plod, zatim u voćnim salatama, sokovima.
Za kožu: sokovi se koriste kao hranljivi  losioni koji ujedno dubinski čiste kožu i leče je. Kao kaše dobre su maske za očuvanje zdrave i mlade kože.

Nije čudo što sve češće i u parfimerijama na policama nalazimo preparate na bazi voća i povrća (krastavac i sl). Kozmetička industrija se trudi da bar pojedine vrste preparira kako bi žene imale gotova sredstva za ulepšavanje – najbliža prirodnim.

Nastojimo da uverimo da ne može da se nađe nikakva zamena za sveže upotrebljeno voće ili povrće. Uz to mnogo je jeftinije, jer vam je tu iz kuhinje preostalo uvek ponešto ljuske, sok, kaša.

Najzad, od dela voća koje ćete koristiti za ishranu veoma malo treba izdvojiti za svoje ulepšavanje, a veoma mnogo će vam se vratiti…

Kao lepa koža, kao nežan prozračan ten, kao zdrava ružičasta boja, kao nešto što biste voleli da i drugi primete.

Radi njih koji nam znače, najčešće i činimo napore za svoj lepši izgled.Ovo je svakako najmanje ulaganje sa najvećim efektom. Odlično! Jabuka kao božansko voće jela se nekad samo na dvorovima plemića… Danas je jabuka najzdravije i najčarobnije sredstvo za zdravlje u svakom pogledu, za lepotu takođe – univerzalno.

Što se tiče čuvene ljubavi poznate ledi Četerli, kažu da je mnogo doprinelo to što je neograničeno koristila jagode za svoju lepotu, ali i mnogo drugog bilja…Nije joj bilo teško da nabere na putu do šumareve kuće i nazad.

Kleopatra se, tvrde, kupala u mleku – opet hrana za lepotu…

Kraljica Viktorija, energična i mnogo čemu vična, koristila je najčešće bilje, voće i povrće za svoje doterivanje, slabost su joj bili pirinčano brašno i cirnet. Sara Bemar, prva glumica za sva vremena trudila se da svojoj lepoti pridoda ponešto iz biljnog sveta duboko verujući u čari biljnih tvari: znala je da se od jabuke sa medom bolje spava, a san doprinosi lepoti. Maslac joj je bio osnovna pomada, naročito za negu ruku i protiv bora na čelu i oko usta.

Mađarska kraljica iz davnih vremena osvajala je dvadeset godina mlađe ljubavnike čudesnom biljnom vodicom, za čiji se tačan recept ne zna, kao ni za broj osvojenih srca: ali tu je bilo i mirisnih materija iz isceđenih voćki. Sve je to bilo fatalno za one koji su bili uz nju.

Madam Pompadur volela je da je masiraju svežim voćem, bilo koje da je na redu u to godišnje doba: to joj je davalo svežinu i lepotu koži.Poezija je dobrim delom izdvojila lepotu španskih očiju: te dame vekovima oči poprskaju pomorandžinim sokom i – zablistaju pogledi istog trenutka! Greta Garbo nije preskočila ni jednu nedelju a da ne odspava čitav čas – sa sirom preko svog lepog lica. Da bi ostalo lepo!

Čiroki Indijanke imaju oči koje se ne zaboravljaju: umivaju ih svakodnevno biljnim vodama, sve što se nađe među travčicama…

Znamo i onu našu čuvenu đurđevdansku mirišljavu vodu za umivanje koja izvanredno osvežava: pronašle je naše zdrave i lepe seljanke: Nabrale koprivu, zdravac, mlečiku, kukurek, pa duši prija ova mirisna voda za lepotu i zdravu kožu.Nekada je to bio narodni običaj, ne bi bilo loše da to postane navika: zdravo je ponekad umiti lice biljnom vodom…Unosite dovoljno voća i povrća, spanać, džigericu, jaja, kupine, trešnje, lubenice, grožđe…

Hranom se, dakle, hrani i koža

Ali, tim čarobnim voćem i povrćem kožu negujemo i spolja,kozmetičkim tretmanom. Tome se sve više teži. Stručnjaci su došli i do određenih mera koje su propisane za jedan dan kako bismo pre svega organizam pravilno hranili. Tu su vitamini: A (4 mg dnevno), Bi (1,8), B2 (1,8), C (100 mg), E (1,5 mg), F(2 mg). Što se belančevina tiče potrebno je oko 60 g, kalcijuma 1,2 g, gvožđa, 15 mg.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version