Sunday, April 14, 2024

Vrahos, Grčka

U putopisu koji sledi opisaću vam plažu u svima omiljenoj Grčkoj koje je mene ostavila bez daha.

Krenuvši iz Beograda preko Makedonije do Grčke, uz standardna zadržavanja na graničnim prelazima na oko 950-om kilometru u oblasti Epir nalazi se Vrachos beach. Putovali smo autobusom, prevoz uključen u cenu aranžmana oko 190 e po osobi, 10 noći, u pitanju agencija Oktopod travel.

Radi lakše orijentacije Vrachos se nalazi na Jonskoj obali, zapadni deo Grčke na pola puta između Parge (jedno od poznatijih letovališta u koje naši ljudi rado odlaze) i Preveze (većini poznata po tome jer se nalazi veoma blizu već davno popularnog ostrva Lefkada (sećate se mog putopisa o Lefkadi u septembru). 🙂

Nakon višečasovnog putovanja u ranim jutarnjim časovima stižemo do Vrahosa (nakon skretanja za Vrachos beach očekuje vas par kilometara vožnje nizbrdo i strašnih krivina ali vredi).

Vrahos plaži možete prići iz pravca Parge skrenuvši desno nizbrdo ili iz pravca Preveze skrenuvši levo takođe nizbrdo.

Vrahos beach, plaža istoimenog sela Vrachos koje se nalazi iznad puta sa kog se skreće ka plaži (nismo išli do sela) dugačka je oko 3-4 kilometara i široka do 50 m (ne morate da brinete da će neko da vas zgazi i sl).

Vrahos
Vrahos

Odseli smo u vili Elia. Sasvim prosečna vila sa čajnom kuhinjom i terasom koje se nalazi na sredini plaže. Ali šta je najbolje u svemu, ne samo kod te vile nego u celom mestu, je da se između vila i plaže nalazi samo put koje je potrebno preći i za manje od 3 minuta ste na plaži i ne postoji deo plaže koji nije lep 🙂

Vrachos beach je mirno mesto (bili smo u septembru, kažu da je tokom godine tako) sa jednom ulicom sa jedne strane se nalaze vile kao smeštajni objekti, kafići i restorani sa pristojim cenama, par lošije snabdevenih marketa – objasniću gde ići u kupovinu, dok se sa druge strane nalazi prelepa peščana široka plaža 🙂 . Ali što je još bolje duž cele plaže, kao i mesta sa iste strane, se nalazi trotoar za pešake sa klupicama, izvanredan za večernje šetnje uz zalazak sunca koji je neverovatan a klupice za predah ukoliko ne želte da idete na piće.

Konačno, plaža … slike će same sve reći, nemam šta da dodam … pesak, tirkizna voda, pesak u vodi a ne kamen a voda je i dalje neverovatno plava i bistra, fenomenalni talasi (nema ih uvek) nisu agresivni, možete da se “igrate sa talasima” i nećete se povrediti jer je pesak na sve strane a ne kamen. Ležaljke su dostupne uz konzumaciju jednog pica, poosobi (suncobran i dve ležaljke oko 6 evra).

Večernji zalazak sunca i šetnja pored mora neponovljiv osećaj, miris mora, muzika, talasa, sunce koje nestaje iza horizonta …

Zalazak sunca na Vrahosu
Zalazak sunca na Vrahosu

Obećala sam – kupovina hrane i slično

U mestu slabije snabdeveni marketi ko je došao automobilom ide za Prevezu, ko je došao busom ide busom za Prevezu (povratna karta 10-12e + 5e za taksi).

Preveza
Preveza luka u Grčkoj

Pitate se zašto taksi – krenete ujutru oko 8h busom i za nekih 40 minuta stižete u Prevezu, na autobusoj stanici uzmete red vožnje autobusa i pešaka se uputite ka centru grada 7-10 minuta hoda. Preveza grad luka na obali jonskog mora prošetajte, fotografišite, popijte kafu, odmorite, uživajte …

Preveza
Preveza

Preveza ima i par plaža koje nismo imali prilike da obiđemo jer smo bili osuđeni da autobus.

Kada završite sa razgledanjem ponovo prošetajte do autobuske stanice i taksijem otiđite do Lidla … daaa lepo ste pročitali Preveza ima poularan Lidl i što je najbolje odmah ispred njega staje autobus za povratak kući 🙂 (pratite time table što ste uzeli na autobuskoj stanici, autobusu do Lidla treba 3-5 min i čekajte).

Parga
Parga

Na nekih 30 min, samo u drugom smeru u odnosu na Prevezu, možete stići do Parge (automobilom, autobus 10e povatna karta i stigli ste).

Nije potrebno mnogo rano da krenete da ne naletite na čišćenje ulica kao mi …

Parga, brdoviti gradić na obali jonskog mora, rodni grad Ibrahim Paše – velikog vezira Osmanskog carstva u vreme Sulejmana Veličanstvenog.

U centru Parge nalazi se gradska plaža, ne tako velika, sa ležaljkama, naspram koje se nalazi ostrvce Svete Bogorodice na kome se nalazi crkva Svete Bogorodice i Svetog Nikole a koje su otvorene samo za venčanja, dok se odmah pored nalazi luka iz koje kreću brodići na izlete. Duž ulice nalaze se simpatični restorani i kafići kao i još jedna mala kamena plaža u vidu trougla.

Odmah iz glavne ulice nalazi se putić stepenice uzbrdo i opet uzbrdo do vrha pa onda nizbrdo sa kojim se stiže do poznate Valtos plaže, kažu najlepša plaža na Pargi … Do plaže iz centra možete doći i brodićem (oko 5e povratna karta).

Na vrhu brda između centra Parge i plaže Valtos nalazi se Venecijanska tvrđava sa izuzetnim pogledom na Pargu, okružena borovom šumom, koja je nekada davno služila za odbranu grada od gusara ali je u prvoj polovni XIX veka kupljena od strane Ali Paše gde je sebi napravio utvrđenje , harem i amam. U prvoj polovini XX veka konačno je vraćena Grčkoj.

Tvrdjava Parga Grčka
Tvrdjava Parga Grčka

Ko dolazi autobusom u večernjim časovima može da se vrati nazad, a ko je automobilom može da ostane ne nekoj večeri, šetnji, jer Parga je mestašce za večernju šetnju.
U Pargi nismo bili na plaži, jednostavno posle Vrahos plaže nismo bili oduševljeni njom tako da smo vreme iskoristili za šetnju i obilazak kafića. 🙂

Ko želi odmor bez neke velike buke, plažu koja je odmah preko puta, pesak, večernje šetnje uz zalazak sunca, toplo preporućujem Vrachos beach 🙂 (ja da se pitam išla bih i ove godine 🙂 ).

Do sledeceg putovanja …

Pogledajte video sastavljen od više fotografija

Povezani članci

12 KOMENTARA

  1. Hvala na informacijama. Da li sam dobro razumela, iz Vrahosa ide bus i za Prevezu i za Pargu? Da li postoje neke lokalne agencije koje organizuju izlete?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

Popularno

Vizni režim

Zanimljivo