Zahtevi za ukidanje bezviznog režima Srbiji

0

Berlin – Zahtevi u Nemačkoj za suspenziju bezviznog režima Srbiji i Makedoniji zbog velikog broja azilanata postaju sve glasniji i, pored jednog broja pokrajinskih ministara unutrašnjih poslova, reagovao je i savezni ministar Hans-Peter Fridrih, tražeći proveru vizne slobode.

– Vizna sloboda za Srbiju i Makedniju mora da ide na proveru…. – rekao je Fridrih, političar bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), ”sestrinske” partije Hrišćansko-demokratske unije (CDU), kancelara Angele Merkel, preneli su danas nemački mediji.

On je upozorio da vizna sloboda ne sme da vodi u zloupotrebu azila. – Spremnost Nemaca da pomognu onima kojima je zaista to potrebno i koji su progonjeni ovim je opterećena…- rekao je Fridrih.

Mediji pišu da “eksplodira” broj srpskih i makedonskih azilanata u Nemačkoj. Statistika kaže to isto – u januaru 2010. je, na primer, bilo 68 zahteva za azil iz Srbije, u januaru ove godine 697, a u septembru ove godine 1.395 zahteva za azil. Zahtevi za proverom bezviznog režima Srbiji i Makedoniji nisu stigli samo iz ekonomski bogatih i razvjenih pokrajina, poput Bavarske ili Hesena, već i sa teritorije nekadašnjeg DDR, iz pokrajina koje same kubure sa privrednim problemima i gde je malo stranaca našlo ”uhlebljenje”- poput Tiringije ili Meklenburg-Prednje Pomeranije.

Azilanti tema samita 25. oktobra

Hans Peter Friedrich
Hans Peter Friedrich

Porptarol za unutrašnja pitanja nemačkih demohrišćana u Bundestagu Hans Peter je, tražeći ukidanje bezviznog režima Srbiji i Makedoniji, rekao da je kvota priznanja azilantskog statusa nula.

Tema azilanata i vizna sloboda sa Srbiju i Makedoniju biće, prema nemačkim medijima, razmatrana na samitu EU ministara unutrašnjih poslova i prava 25. oktobra.

Za Nemačku, prema ocenama Ula, nastaju visoki troškovi zbog dolaska azilanata.

Prema njegovim rečunicama, u ovom trenutku jedan odrasli podnosilac zahteva za azil, bez dece, pri prosečnom trajanju postupka od dva meseca, dobija oko 700 evra, plus troškove za povratak u zemlju.

Volfgang Bozbah, predsedavajući Odbora za unutrašnja pitanja Bundestaga, koji je već pre nekoliko dana zatražio suspenciju bezviznog režima, danas ponovio svoj zahtev.

– Nemačko Ministarstvo inostranih poslova bi trebalo da proveri da li se sadašnje stanje mora promeniti ili kako se na drugi način može sprečiti zloupotreba našeg socijalnog sistema – rekao je Bozbah listu ”Rur nahrihten”.

Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime