Zambija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Zambiji

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Viza se može dobiti na aerodromu i svim graničnim prelazima uz plaćanje takse od 50,00 USD za jedan ulaz/izlaz ili 80,00 USD za dva i više ulaza/izlaza. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci duži od planiranog završetka putovanja, odnosno 6 meseci duži od odobrenog boravka.

Zambija i Zimbabve su uveli zajedničku/jedinstvenu turističku vizu (UNIVISA). Ova viza se izdaje na osam graničnih prelaza u ove dve zemlje. Turistička viza, sa rokom važenja do 30 dana, važi za boravak u obe zemlje, a košta 50 USD.

Očekuje se da će sa nakon šestomesečnog pripremnog perioda Angola, Bocvana i Namibija priključiti ovom zajedničkom viznom režimu.

Posetioci koji dolaze iz oblasti u kojim postoji žuta groznica, moraju imati potvrdu o vakcinaciji (“žuta knjižica”).

Putnici koju dolaze ili se vraćaju preko Južnoafričke Republike, moraju da budu vakcinisani protiv žute groznice.

Nema ograničenja za unos deviza, ali ih je potrebno prijaviti na graničnom prelazu.

Bescarinski uvoz: dozvoljeno je 400 cigareta ili 500 grama duvana, jedna boca žestokog alkoholnog pića i vina i 2,5 litre piva. Parfem u boci zapremine 1 oz.

Suveniri se mogu izvoziti bez ograničenja, ali trofeji kao što su zubi, kosti, rogovi, školjke, kandže, koža, perje i sl. podležu režimu izvoznih dozvola.

Lovačko oružje je moguće uneti, uz prijavljivanje se na graničnom prelazu. Kućni ljubimci se mogu uneti uz sertifikat o izvršenoj vakcinaciji.

TRANSPORT

Najvažniji međunarodni aerodromi su: Kenneth Kaunda International Airport (Lusaka), Harry Mwanga Nkumbula International Airport (Livingston), Simon Mwansa Kapwepwe International Airport (Ndola),
Mfuwe International Airport (Nacionalni park Luangwa).

Postoji i više lokalnih aerodroma. Između gradova i drugih turističkih destinacija može se putovati avionima, vozom, autobusima i automobilom.

Prevozna sredstva gradskog prevoza su mini busevi koji primaju 12 do 16 putnika. Prosečna cena prevoza, zavisno od relacije, je oko 5 ZMK. Cena taksi prevoza na relaciji 7-8 km. je oko 50 ZMK. Relacija od aerodroma do centra grada, oko 25 km, iznosi oko 150 ZMK (oko 30 USD).

Za upravljanje motornim vozilima je potrebna je međunarodna vozačka dozvola, nacionalne se ne priznaju osim iz zemalja članica KOMESA.

BEZBEDNOST

Bezbednost u Zambiji je dobra. Kriminala ima u nebezbednim delovima gradova. Postoji opasnost od sitnih krađa i džeparenja, kao i od prevaranata koji na razne načine koriste strane turiste. Ne preporučuje se šetnja noću, a na mestima gde su velike gužve (lokalne pijace i sl.) treba voditi računa o džeparenju. Treba izbegavati vožnju van naseljenih mesta u toku noći.

U kišnom periodu koji traje od oktobra do aprila česte su poplave. Postoje službe pri opštinama, a često i država interveniše kada su poplave većih razmera.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Savetuje se da pre polaska na putovanje proverite aktuelnu zdravstvenu situaciju na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije, Regionalne kancelarije za Afriku.

Opšta sanitarna situacija nije zadovoljavajuća. Savetuje se korišćenje flaširane vode za piće. Voće i povrće je potrebno dobro oprati i osušiti pre nego što se konzumira sveže. U restoranima, zahtevati da meso bude dobro pečeno (well done).

Epidemije kolere i drugih bolesti “prljavih ruku” su povremeno prisutne. Malarija je postoji u oblastima niže nadmorske visine (teritorija oko Viktorijinih vodopada, doline drugih reka) gde se savetuje upotreba repelenata i, eventualno, uzimanje antimalarika. Detaljnije informacije o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji mogu se naći na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

NOVAC

Nacionalna valuta, zambijska kvača je zvanično i isključivo sredstvo plaćanja, interno je konvertibilna. Kažnjiva je svaka upotreba strane valute za plaćanja, pa čak i u obračunske svrhe. Kvača (Kwacha) je u opticaju u apoenima od 2, 5, 10, 20, 50, 100 (papirne novčanice). Kovanice su u apoenima od 1 kvače i od 5, 10, 20, 50 ngve (stoti deo kvače).

Kreditne kartice se mogu koristiti u većini hotela, restorana i većih prodavnica. Bankomati po pravilu prihvataju VISA kartice za podizanje gotovine, ali se to ne preporučuje zbog gubitka na kursnoj razlici.

OSTALO

Radno vreme: Po pravilu, od 08,00 do 17,00, sa pauzom za ručak od 13,00 – do 14,00. Neke prodavnice rade do 19,00. Banke od 08,30 do 15,30 sati.

Klima: decembar, januar, februar, mart i april je sezona kiša. Dani su topli, do 27°C, noći sveže. Meseci maj, jun, jul i avgust je suvi, hladni period (6° C do 24° C). Septembar, oktobar i dobar deo novembra je vrući, suvi period, temperature 25°C do 35°C.

IT komunikacije: Postoji veći broj Internet kafea i Internet centra u kojima se jeftino može pristupiti Internetu. Hoteli imaju internet konekcije.

Operateri mobilne telefonije imaju ugovore o romingu sa nekim evropskim kompanijama, ali ne i sa operaterima iz Srbije, pa je bolje koristiti lokalne, nego srpske kartice.

Pozivni broj za međunarodne telefonske pozive je 00, mada se na mobilnim uređajima može korisitti i +.

Postoji veći broj uslužnih centara u kojima se mogu, po relativno prihvatljivim cenama koristiti telefonske, faks i teleks usluge, kao i elektronska pošta.

Rent-a-Car kompanije su brojne. Može se, sa vozilom, iznajmiti i vozač.

Aerodromska taksa iznosi 25 USD (međunarodni) i 8 USD (domaći saobraćaj). Potrebno je proveriti da li je aerodomska taksa uključena u cenu avio-karte.

Preporučujemo da putnici sa sobom nose potrebnu količinu lekova koje inače redovno koriste.

Preporučujemo da se putuje preko turističkih agencija, dok se za individualna putovanja treba temeljno pripremiti.

Električna energija je 220V/50. Zvanični jezik je engleski.

Srbija-Zambija
Srbija-Zambija udaljenost

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

More like this

Štrajk

Štrajk zaposlenih na aerodromima u Nemačkoj, otkazano više od...

Kako je najavljeno, letovi se otkazuju i na aerodromu Berlin-Brandenburg. I drugi nemački aerodromi najavili su otkazivanja...
U Norveškoj

Kako se preseliti u Norvešku

Norveška je, zajedno sa ostatkom nordijskog regiona, hvaljena kao jedno od najsrećnijih mesta za život na svetu,...
Da stanu na vagu

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska...

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er Nju Zelandom tokom juna biće zatraženo da stanu...