Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Zambija – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Zambije za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Maksimalan boravak: 90 dana
Zahtev za izdavanje vize: LINK


Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Zambiju:

Obični pasoši: Potrebna viza, može se pribaviti i na graničnom prelazu.
Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza, može se pribaviti i na graničnom prelazu.
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.


NIJE POTREBNA VIZA za ulaz u Srbiju – UKOLIKO

Poseduje važeću Šengen vizu ili vizu Velike Britanije ili ostalih država članica Evropske Unije ili vizu SAD-a ili ako je nosilac strane putne isprave a ima regulisan boravak u državama Šengen zone ili državama članicama EU ili SAD.

Odluka je donešena i usvojena na sednici Vlade RS održanoj 30.10.2014. godine, a stupila je na snagu 08.11.2014. godine.

Ovom Odlukom, pomenute kategorije stranih državljana mogu, bez viza, ulaziti, tranzitirati i boraviti u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka bude usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka.

Bitno je napomenuti da ova kategorija lica NE MOŽE podnositi zahteve za odobrenje provremenog boravka po nekom od zakonom propisanih osnova. Razlog je sama odredba Odluke, jer je njom propisano da u našu zemlju mogu boraviti najduže 90 dana u periodu od 6 meseci.


kada putujete u Zambiju:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

Viza se može dobiti na aerodromu i svim graničnim prelazima uz plaćanje takse od 50,00 USD za jedan ulaz/izlaz ili 80,00 USD za dva i više ulaza/izlaza.

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci duži od planiranog završetka putovanja, odnosno 6 meseci duži od odobrenog boravka.

Nema ograničenja za unos deviza, ali ih je potrebno prijaviti na graničnom prelazu.

Od 28.11.2014. godine, Zambija i Zimbabve uveli su zajedničku/jedinstvenu turističku vizu (UNIVISA). Ova viza se izdaje na osam graničnih prelaza u ove dve zemlje. Turistička viza, sa rokom važenja do 30 dana, važi za boravak u obe zemlje, a košta 50 USD.

Pretpostavljamo da će se Angola, Bocvana i Namibija priključiti ovom zajedničkom viznom režimu.


Posetioci koji dolaze iz oblasti u kojim postoji žuta groznica, moraju imati potvrdu o vakcinaciji (“žuta knjižica”).

Putnici koju dolaze ili se vraćaju preko Južnoafričke Republike, moraju da budu vakcinisani protiv žute groznice.

Bescarinski uvoz: dozvoljeno je 400 cigareta ili 500 grama duvana, jedna boca žestokog alkoholnog pića i vina i 2,5 litara piva. Parfem u boci zapremine 1oz.

Suveniri se mogu izvoziti bez ograničenja, ali trofeji kao što su zubi, kosti, rogovi, školjke, kandze, koža, perje i sl. podležu režimu izvoznih dozvola. Lovačko oružje je moguće uneti, uz prijavljivanje se na graničnom prelazu. Kućni ljubimci se mogu uneti uz sertifikat o izvršenoj vakcinaciji.

Prevozna sredstva gradskog prevoza su mini busevi koji primaju 12 do 16 putnika. Prosečna cena prevoza je oko 5 ZMK. Cena taksi prevoza na relaciji 7-8 km. je oko 50 ZMK. Relacija od aerodroma do centra grada, oko 25 km, iznosi oko 150 ZMK (oko 30 USD).

Za upravljanje motornim vozilima je potrebna je međunarodna vozačka dozvola.


Kriminala ima u nebezbednim delovima gradova. Postoji opasnost od sitnih krađa i džeparenja, kao i od prevaranata koji na razne načine koriste strane turiste. Ne preporučuje se šetnja noću, a na mestima gde su velike gužve (lokalne pijace i sl.) treba voditi računa o džeparenju. Izbegavajte vožnju van naseljenih mesta u toku noći.

Sanitarna situacija nije zadovoljavajuća. Savetujemo korišćenje flaširane vode za piće. Voće i povrće obavezno dobro oprati i osušiti pre nego što ga konzumirate. U restoranima, zahtevajte da meso bude dobro pečeno (well done).

Kažnjiva je svaka upotreba strane valute za plaćanja, pa čak i u obračunske svrhe. Kreditne kartice se mogu koristiti u većini hotela, restorana i većih prodavnica. Bankomati po pravilu prihvataju VISA kartice za podizanje gotovine, ali se to ne preporučuje zbog gubitka na kursnoj razlici.

Postoji veći broj Internet kafea i Internet centra u kojima se jeftino može pristupiti Internetu. Hoteli imaju internet konekcije.

Operateri mobilne telefonije imaju ugovore o romingu sa nekim evropskim kompanijama, ali ne i sa operaterima iz Srbije, pa je bolje koristiti lokalne, nego srpske kartice.

Pozivni broj za međunarodne telefonske pozive je 00, mada se na mobilnim uređajima može korisitti i +. Postoji veći broj uslužnih centara u kojima se mogu, po relativno prihvatljivim cenama koristiti telefonske, faks i teleks usluge, kao i elektronska pošta.

Srbija-Zambija
Srbija-Zambija udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *