Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Zamrznuto a ipak zdravo

Iako se dugo mislilo da zamrznuta hrana nije zdrava jer se na taj način uništava kvalitet namirnica, pravilnim zamrzavanjem može da ostane dugo sveža i da ne izgubi minerale i vitamine.

Ima više razloga zašto treba zamrzavati namirnice.

Osim što ćete namirnice moći da jedete tokom cele godine, zamrzavanjem se na niskoj temperaturi pod visokim pritiskom zaustavljaju biohemijske i fermentacijske promene, kao i delovanje mikroorganizama unutar namirnica. Dokazano je da zamrzavanjem može da se sačuva više minerala i vitamina nego bilo kojom drugom metodom konzerviranja.

Naravno, važno je pravilno zamrzavati namirnice, a evo i kako.

Voće

Ako zamrzavate voće, ono mora da bude kvalitetno, zrelo, bez udarenih ili trulih mesta. Vodenasto voće poput grožđa, kruške, dinje, breskve i slično nije pogodno za zamrzavanje.

Povrće

Povrće kao i voće mora da bude sveže, kvalitetno, dobro oprano, iseckano i kratko blanširano. Blanširanje je neophodno jer se kratkim potapanjem u vrelu vodu ubijaju razni fermenti i klice, a povrće postaje mekše i lakše za pakovanje. Nemojte da zamrzavate krompir, zelenu salatu, rotkvice i paradajz. Pečurke mogu da se zamrznu, ali je najbolje da se biraju mesnatije zbog manjeg udela vode. Pre pakovanja potrebno ih je kratko blanširati.

Meso

Meso je najpogodnije za zamrzavanje, a preporučuje se da paketići ne budu teži od 2,5 kilograma. Najosetljivije je mleveno meso, jer ima najkraći rok trajanja, a prilikom pakovanja potrebno je da se istisne sav vazduh iz kesice jer on isušuje meso i prouzrokuje gubitak arome.

Mleko

Ukoliko želite da zamrznete mleko, odaberite punomasno. U procesu zamrzavanja na površini mleka nastaće led, koji će promeniti njegov ukus i izgled nakon odmrzavanja. Zamrznuto mleko odmrzavajte u frižideru i upotrebite ga u roku od nekoliko dana.

Maslac i margarin

Maslac i margarin pre zamrzavanja obavezno umotajte u alu-foliju.

Jaja

Jaja mogu da se zamrzavaju cela ili odvojeno (žumance i belance), ali nikako u ljusci, jer ona puca. Ako zamrzavate celo jaje, ulupajte žumance i belance i dodajte so ili šećer. Nikada nemojte da zamrzavate kuvana ili pržena jaja jer ona tada postaju gumasta. Zamrznuta jaja treba da se odmrzavaju u frižideru i upotrebe u roku od dva dana.

Sirevi

Sirevi mogu da se zamrzavaju, ali postoji razlika između tvrdog, mekog i svežeg sira. Polutvrdi su najpogodniji za zamrzavanje, ali je jako važno da ne budu teži od 500 g ni deblji od 2,5 cm kako ne bi gubili aromu i postali tvrdi. Trebalo bi da ih dobro uvijete u alu-foliju, odnosno u kesicu za zamrzavanje. Meki sirevi lako se zamrzavaju, ali moraju da budu zreli jer se inače proces zrenja zamrzavanjem usporava. Sveži kravlji sir može da se zamrzne ako ima nizak procenat masti.

Hleb i peciva

Hleb, kao i ostala peciva, lagano se zamrzava i može da ostane svež i po nekoliko meseci. Savet je da se pre zamrzavanja stavi nekoliko minuta u rernu.

Riba

Riba mora brzo da se zamrzne jer hladan šok konzervira ribu, pa ne može da izgubi svoju hranljivu vrednost. Pakujte je sirovu, kuvanu ili pečenu; celu, isečenu na filete ili odreske. Pre zamrzavanja potrebno ju je očistiti, oprati i osušiti. Najbolji način pakovanja ribe je uvijanje u alu-foliju, a zatim u kesicu.


NAMIRNICA VREME ČUVANJA
(meseci)
MLEČNI PROIZVODI
mleko 6
maslac/margarin 9
tvrdi sir 4-6
meki sir 2
svež kravlji sir 6
JAJE 9-12
MESO
svinjetina/teletina 6-9
govedina 12
slanina 1
šunka 2
piletina 12-18
RIBA
masnija 3
posnija 6
POVRĆE 8-12
VOĆE 8-12
HLEB 4-6

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *