Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Zimbabve – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Zimbabveu

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Vizu državljani Srbije mogu dobiti u svakoj Ambasadi Zimbabvea. Državljani Srbije nisu u obavezi da podnesu potvrde o vakcinaciji ukoliko dolaze iz Srbije, neke od zemalja Evrope ili Severne Amerike. Ne postoje propisi o obaveznom zdravstvenom osiguranju lica koja dolaze u Zimbabve.

Zambija i Zimbabve uveli su zajedničku/jedinstvenu turističku vizu (UNIVISA). Ova viza se izdaje na osam graničnih prelaza u ove dve zemlje. Turistička viza, sa rokom važenja do 30 dana, važi za boravak u obe zemlje, a košta 50 USD.

Očekuje se da će sa nakon šestomesečnog pripremnog perioda Angola, Bocvana i Namibija priključiti ovom zajedničkom viznom režimu.

NAPOMENA ZA PUTNIKE KOJI PUTUJU PREKO JUŽNOAFRIČKE REPUBLIKE:

Za putovanja u Lesoto, Svazilend, Namibiju, Zimbabve, Bocvanu i Mozambik neophodno je pribaviti tranzitnu vizu Južnoafričke Republike.

Tranzitna viza je potrebna čak i ako se ne napušta tranzitna zona aerodroma. Iz tog razloga, pre putovanja treba pribaviti vizu sa dva ulaska-izlaska u Južnoafričku Republiku.

Tranzitne vize se izdaju u svim ambasadama Južnoafričke Republike. Ove vize se ne mogu pribaviti na aerodromima niti na drugim graničnim prelazima u Južnoafričkoj Republici.

Nepridržavanje propisa, odnosno neposedovanje vize povlači plaćanje propisane kazne i vraćanje u zemlju iz koje se dolazi.

TRANSPORT

Avio vezama Harare je povezan sa većinom gradova Afrike odakle je moguć trensfer u druge svetske centre.

Usled dugogodišnje međunarodne ekonomske blokade i krize u zemlji javni prevoz u Zimbabveu skoro da ne postoji. Mreža puteva je razgranata, ali putevi nisu održavani i u veoma su lošem stanju. Putevi su puni udarnih rupa, ima dosta neosvetljenih i neispravnih vozila na putevima, ne postoje zaštitne ograde, pa na kolovoz izlaze i pešaci i životinje. Putovanje drumovima noću treba potpuno izbegavati iz bezbednosnih razloga. Nestašice benzina su stalne.

BEZBEDNOST

Uobičajene mere bezbednosti se podrazumevaju. Kriminal se mahom odnosi na krađe, ali lopovi su izuzetno brzi i vešti. Lične stvari treba dobro čuvati i ne ostavljati u kolima, van čuvanog parkinga, ništa vredno.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Ne postoji obaveza vakcinacije lica koja dolaze u Zimbabve, osim onih koja dolaze iz regiona sa malarijom ili žutom groznicom, a prema regulativi Svetske zdravstvene organizacije.

Skrećemo pažnju da su zdravstvene usluge izuzetno skupe, a usled dugogodišnje krize, nestašica je osnovnih lekova i sanitarnog materijala. Malarije ima uz vodene površine, posebno u letnjim periodima.

Teritorija oko Viktorijinih vodopada je zona sa malarijom i preporučuje se uzimanje preventivnih lekova za svaki boravak u ovakvim zonama. Epidemije kolere su stalne u Zimbabveu, kao i epidemije drugih bolesti “prljavih ruku”. Vodu treba piti flaširanu ili prokuvanu, nikako iz vodovoda. Većina hotela i kuća ima cisterne kako bi obezbedili tekuću vodu za svakodnevnu upotrebu. Usled dugogodišnje krize, hrane ima malo i promenljivog je kvaliteta. Uvek se treba raspitati o dnevnoj ponudi i izbegavati neproverena mesta.

NOVAC

Posle perioda hiperinflacije Zimbabve je iz platnog prometa povukao domaću valutu – zimbabveanski dolar i sve transakcije obavljaju se u USD ili južnoafričkim randima. Evro je manje zastupljen i retko ga primaju u trgovinama. Treba voditi računa kod plaćanja. Cene se bitno razlikuju za turiste (strance) i domaće stanovnike. Cenkanje je prisutno, ali treba pokazati upornost.

OSTALO

Prilikom plaćanja u restoranima očekuje se ostavljanje napojnice u iznosu od 10% od računa (konobari nisu plaćeni posebno za rad). Alkoholna pića prodaju se u specijalizovanim prodavnicama (Liker šopovi), a bezalkoholna, vode i vina u samoposlugama.

Napon struje je 220 volti, ali su priključni utikači trožilni – lokalni i potrebno je imati adapter za evropski priključak. Adapteri se mogu nabaviti na recepcijama hotela ili u samoposlugama. Nestašice struje su stalne, višečasovne i bez najave. Većina kuća i hotela ima generatore, ali sa ograničenom mogućnosti rada zbog nestašice benzina.

U Zimbabveu su zastupljene sve klimatske oblasti. Leta su topla, kišna, zime suve sa dnevnom temperaturom i do 22 stepena, a noćnom oko 10 stepeni.

Mobilna telefonija, uz roming, funkcioniše sa SIM karticama iz Srbije. Ukoliko nema rominga moguće je slati i primati poruke i primati pozive iz Srbije. Problem je kvalitet veza i stalni pad mreže. Domaće SIM kartice mogu se kupiti bez posebnih formalnosti.

Bolji hoteli imaju internet konekcije u “poslovnim centrima”. Internet centara ima u većim šoping molovima i korišćenje je pristupačno, ali konekcija je relativno slaba.

U Zimbabveu se govori engleski, šona i ndebele, od lokalnih jezika. Većina stanovnika govori engleski i bar još jedan od zvaničnih jezika.

Ambasada Srbije u Pretoriji pokriva Zimbabve, na nerezidencijalnoj osnovi.

Srbija-Zimbabve
Srbija-Zimbabve udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *